Una mica d'història mai no va malament, no? Avui és el dia dels Royals a EN Blau. Un divendres, com el dia d'avui, serà titllat de #RoyalFriday. En ell repassarem les principals monarquies europees en un mínim de 4 articles. Ens fa molta il·lusió obrir aquest fascicle aristocràtic i aquesta nova etapa a EN Blau amb Simeó de Bulgària, un rei que ja no és rei i que té una història molt particular.

Simeón de Bulgària EFE
Simeó de Bulgària EFE

La història de Simeó es remunta a l'any 1937, quan Déu el va portar al món. El seu pare el tsar Boris era llavors el rei de Bulgària, però quan Simeó tenia 6 anys la seva vida va canviar per complet. El perillosíssim dictador i assassí Adolf Hitler es va entrevistar amb ell el 1943 i, oh sorpresa, el tsar va morir al cap de pocs dies. Sense cap remei, Simeó va haver d'heretar el tron amb només 6 anys, una edat en la qual amb prou feines has acabat de sortir de pàrvuls. Avalat pel seu oncle Kyril, el qual va ser nomenat regent a causa de la curtíssima edat de Simeó, i pel primer ministre de llavors, el tron va patir un nou contratemps. A l'any, el setembre del 1944, els comunistes van afusellar Kyril i Bogdan Filov (el Primer Ministre). Vist això, i a grans trets, a Simeó i al que quedava de Família Reial de Bulgària no els en va quedar cap altra que exiliar-se de Bulgària. Allà no podien viure, estava clar. Va ser llavors quan Espanya els va acollir.

Simeón de Bulgària amb Joan Carles I
Simeó de Bulgària amb Joan Carles I

La corona búlgara i l'espanyola sempre han mantingut molt bones relacions i fins i tot ara Kyril de Bulgària, un dels cinc fills de Simeó, viu en territori espanyol i és un aristòcrata reconegut. Després d'un breu pas per Egipte i la seva instal·lació definitiva a Espanya, els búlgars sempre intentaven estar al corrent de la situació del seu país. Volien tornar, sabien que algun dia tornarien a ser els d'abans. Després d'estudiar al Liceu Francès de Madrid, anys més tard es va casar amb Margarita Gómez-Acebo, amb qui va tenir cinc fills, tots començats per K, un d'ells va ser Kyril. Era llavors l'any 1962 i va haver d'esperar 34 anys més perquè la situació al seu país es reconduís. Va ser el 1996 quan Simeó de Bulgària va poder tornar a trepitjar el seu país. Va viatjar amb l'avió privat de Joan Carles I i va ser rebut en un bany de masses a Sofia.

Simeón de Bulgària Viquipèdia (2)
Simeón de Bulgària Viquipèdia (2)

De Rei a President

El cas de Simeó és únic. No tan sols pel seu exili a Espanya i la seva particular història en la qual va haver d'heretar la monarquia d'un país als sis anys, sinó perquè és l'únic rei del món que, després de deixar de ser rei, es presenta a unes eleccions democràtiques i guanya. I és que Simeó de Bulgària va crear el seu propi partit, el Moviment Nacional Simeó II, i va aconseguir 119 dels 240 escons del Parlament de Bulgària. El juliol del 2001 va ser nomenat Primer Ministre i, gràcies a ell, Bulgària va recuperar tot el que el comunisme li va treure. Els búlgars van entrar a l'OTAN el 2005, el 2007 a la UE i en dos anys incorporaran l'euro de manera definitiva. Ara ja no és Primer Ministre, ja que el 2009 va deixar la política, però Simeó va fer grans coses per Bulgària. I ull... perquè es va aliar amb el partit comunista d'allà! Un rei comunista? En el pròxim #RoyalFriday, més info.

Simeón de Bulgària Viquipèdia
Simeón de Bulgària Viquipèdia