Tot i que un mitjà espanyol va tenir la poca vergonya de dir que les vacances dels reis enguany no serien vacances, pels actes institucionals que hi havia a la seva agenda, la veritat és que el passat cap de setmana els Borbons ja van aterrar a Mallorca i a jutjar per la pell de Letícia, moreníssima en un acte cinematogràfic amb l'actriu Isabelle Huppert, i per les fotos de Felip a bord d'un vaixell fent vela, qualsevol diria que estaven treballant enlloc de passant-ho d'allò més bé a costa dels contribuents. 

DL u515576 009
Felip, vela a Mallorca / GTRES
DL u515575 036
Letícia, bronzejadíssima en un festival de cinema a Mallorca / GTRES

Felip, Letícia i les nenes ja són a Palma, on s'hi estaran uns dies, abans que ell marxi diumenge cap a Colòmbia, per la investidura del nou president, i ella marxi d'estrangis amb les seves filles a un destí secret, fent gala de la transparència de la monarquia espanyola. Per endavant els espera una setmana de no fotre l'ou, de descansar després d'un any d'assistir a inauguracions i sopars institucionals. Però, evidentment, per donar el tret de sortida oficial a l'estada dels reis a Mallorca, calia la foto de família, el tradicional posado estiuenc de la família feliç a ses illes. Si Ana Obregon era l'encarregada de donar la benvinguda fa anys a l'estiu amb el seu posado en alguna platja amb biquini, en clau monàrquica aquest tret de sortida se l'enduen els reis i les nenes. Tradicionalment a Marivent, però aquesta vegada, l'escenari que aquest vespre de dilluns ha proporcionat la primera imatge de l'estiu dels reis i les filles, ben juntets a Mallorca, ha estat la Cartuja de Valldemossa, tot i que tots quatre ja fa dies que estan junts al palau de Marivent. Ella, de verd, ell, camisa sense corbata i les nenes, com si portessin una bata de l'escola. El mateix quadre fifi de cada any.

DL u515612 013
La família reial, a Mallorca: el 'posado' de l'estiu / GTRES
DL u515612 014
La família reial, a Mallorca: el 'posado' de l'estiu / GTRES
DL u515612 003
La família reial, a Mallorca: el 'posado' de l'estiu / GTRES

La Serra de la Tramuntana s'ha convertit novament en l'aparador perfecte i preferit de la família reial pels seus estius a l'illa, i en ocasions anteriors ja van visitar el monestir de Lluc a Escorca, la finca Son Marroig a Deià o el municipi de Sóller. A dos quarts de vuit del vespre estava prevista la presència de Felip, Letícia, Elionor i Sofia per visitar el conjunt monumental de la Cartuja de Valldemossa, residència del rei Sancho I de Mallorca. Acompanyats de les autoritats balears, la família reial també ha passejat pels jardins de la zona i tenen previst visitar la cel·la on hi van ser Frédéric Chopin i l'escriptora George Sand, així com admirar el piano Pleyel on el cèlebre compositor va fer realitats algunes de les seves peces més conegudes.

DL u515612 007
La família reial, a Mallorca: el 'posado' de l'estiu / GTRES

És curiós, però, veure com ha evolucionat la foto de família dels Borbons de cara als estius...

La foto de l'estiu dels Borbons: de 15 persones fa 16 anys a només quatre

Fa setze anys, el primer estiu que Elionor s'estrenava en la imatge estiuenca per a la posteritat, en braços de la seva mare, gairebé no s'hi cabia de gent com hi havia a la foto. Una imatge que sembla de fa segles, que és alhora el reflex de com de trencada està ara la família Borbó. Fixin-se en com ha canviat la cosa. Ara, com enguany, els que surten a la foto són només quatre, els reis i les seves dues filles. Però fixin-se en com va ser la foto l'any 2006. 15 persones a la foto: els reis emèrits, Felip, Letícia i Elionor, la infanta Cristina, Urdangarin i els seus quatre fills, la infanta Elena, Marichalar, Froilán i Victoria Federica...

familia real palma
El 'posado' dels Borbons... l'any 2006. Dels 4 d'ara als 15 d'aleshores / @CasaReal

Urdangarin fora de la família, després de passar per la presó, i posar-li les banyes a Cristina, Marichalar, otro que tal, Froilán i Vic fent de les seves, i sobretot, Juancar, a quilòmetres de distància, a Abu Dhabi, repudiat per la seva jove i el seu fill... Qui els ha vist i qui els veu... La realitat no pot ocultar-se per molt posado estiuenc que facin...