D'aquí poc comencen les vacances per la família reial. Hi ha qui, amb raó, diria que tenen vacances tot l'any, però d'aquí a uns dies diguem-ne que els Borbons comencen les vacances de manera oficial. Si tot surt com és previst, Felip, Letícia i les nenes aterraran, com sempre des de fa segles, a ses illes el proper 28 de juliol per la tarda, i s'estaran a Mallorca 10 dies. Una terra que per l'asturiana no és sinònim de vacances (s'ha de tenir molta barra). O és que no recorden que va dir-li l'any 2010 a una periodista, allò de "¿Pero tú crees que esto son vacaciones?". Letícia, pobreta ella, fastiguejada en veure tants fotògrafs, no poder fer una passa sense que la segueixin, detestant la vela i sobretot, detestant quan es passava molta estona al costat de la seva família política: "lo de pasar juntos las vacaciones y, encima, tener que fingir a cada momento lo felices que se suponían que eran, resultaba un suplicio", diuen de manera explícita a El Independiente

Felip i Letícia exclouen els reis emèrits de la foto d'estiu
Felip i Letícia sense els reis emèrits en una de les darreres fotos de l'estiu / @CasaReal

El mateix mitjà relata el que per Letícia era el pitjor moment del dia quan anava de vacances a Mallorca i els Borbons eren una família feliç o ho feien creure... Els matins. Per què? Perquè per Letícia, la convivència al palau de Marivent va esdevenir un malson: "No es que tuviera que convivir a cada momento con sus parientes políticos: de hecho, ahí cada uno hacía su vida, pero Sofía solo exigía que la familia en pleno se reuniese para desayunar junta. Pero aún así, aquella hora entre cafés y croissants se le hacía eterna a Letizia". És a dir, com aquells esmorzars pantagruèlics a Los Serrano o Médico de familia, però a l'inrevés, tothom odiant-se en silenci.

letizia palma
Letícia, amb les seves filles Elionor i Sofia i la seva sogra Sofia a Palma / GTRES

Per això, Letícia ha pres una decisió ferma i tajante: tot i que el seu sogre ja no hi sigui, ni les infantes els vagin a veure, els reis ara li cedeixen íntegrament la casa de Marivent a la reina emèrita Sofia, per no haver de passar el tràngol de fer veure que s'estimen i així no han ni d'esmorzar junts. I què fan Letícia i Felip? S'instal·len a Son Vent, un pavelló proper dins la mateixa finca, envoltat d'arbres, vistes al mar, 500 metres quadrats, 8 habitacions i el que és el millor, separats de la seva sogra. Una sogra, recordem, a la que mai li ha permès que tingués la satisfacció d'apuntar la princesa Elionor i la infanta Sofia a vela, com sí feia, per tradició, amb la resta dels nets: "al parecer era una tradición que Sofía les pagara los cursos a los nietos y, con la excusa de que no quería que las fotografiaran más de lo que ya eran, se quedaba con las niñas dentro de palacio".

reina sofia i leticia de taronja  gtres
La reina emèrita Sofia i la reina Letícia / GTRES

De moment no hi ha agenda oficial dels actes que faran, tot i que faran l'habitual rebuda a les autoritats balears, Felip anirà a les regates per la 40ena edició de la Copa del Rei de vela i Letícia anirà a la clausura de l'Atlántida Mallorca Film Festival, que comptarà amb la presència de l'actriu francesa Isabelle Huppert, a qui li atorgaran un guardó. I després?

Destí secret, com és habitual

El 7 d'agost Felip fa les maletes cap a Colòmbia en la presa de possessió del nou president Gustavo Petro. Letícia i les nenes no l'acompanyaran, moment que aprofitaran, amb tota certesa, per fotre el camp d'estrangis, com sempre, a un destí que, a diferència de les altres cases reials europees, mai no diuen, ni abans de marxar ni quan tornen. La transparència habitual de la monarquia espanyola.