Letizia té una gran complicitat i afinitat amb Paloma Rocasolano. La seva mare és una de les seves prioritats més grans, a més de Leonor i Sofia. La infermera jubilada ha donat suport a la seva filla en cada una de les seves decisions, encara que algunes li semblin més encertades que d'altres. Sempre ha volgut ser al seu costat, per això la va recolzar en la seva entrada a la corona. Si no fos per l'ex de Jesús Ortiz, probablement Letizia hauria abandonat. Es va casar amb Felipe per ambició, però va tardar poc a veure's superada i comprovar que aquest món no era per a ella. Era una oportunitat d'or i Paloma no volia que la desaprofités. No podia permetre-li-ho.

La reina mai no va ser acceptada per la família de Felipe, únicament la infanta Cristina li va donar una oportunitat, i de mala gana, la reina Sofia es va comprometre en convertir-la en la millor reina per l'amo al seu fill. Per tant, la família de Letizia tampoc no era volguda entre els Borbó. Ells sempre es van veure superiors als Ortiz Rocasolano. Cal recordar que són plebeus. Podien fer malbé la corona. Se'n van riure en nombroses ocasions, sempre van intentar ridiculitzar-los.

Paloma Rocasolano, la reina Sofia i Letizia
Paloma Rocasolano, la reina Sofia i Letizia

Les discrepàncies entre Juan Carlos i Sofia en contrast amb Jesús i Colom eren notòries, i no resultava inesperat que la seva relació fos tensa. En l'actualitat, persisteix una marcada rivalitat entre la reina emèrita i la jubilada. L'atenció de la mare de Letizia sempre va estar centrada en la cura de Leonor i Sofia, relegant la mare de Felipe a un segon pla, com una àvia menys prominent. S'especula que Colom, la veritable àvia de les nenes, va ser present en la graduació de la princesa a Gal·les, mentre que la reina emèrita continuava el seu viatge als Estats Units.

La reina Sofia i Paloma Rocasolano mai no van tenir bona relació, enemigues públiques

L'hostilitat entre Sofia i Colom es remunta al casament de Felipe i Letizia, quan es va sol·licitar a Jesús Ortiz que no assistís amb la seva parella. Segons el protocol, Sofia havia d'acompanyar el seu fill, la qual cosa va succeir, mentre que Juan Carlos havia d'entrar del braç de la seva consogra, pero no va passar. Al seu lloc, el llavors rei va entrar de la mà de la seva germana. Aquest gest va ser interpretat com a despectiu cap a la família de Letizia, una cosa que la reina actual no va oblidar i en el seu moment va venjar. Pilar Eyre va explicar que Juan Carlos no va estar involucrat en la decisió i que en Zarzuela van considerar que Colom, sindicalista i filla d'un taxista, mancava de la solemnitat requerida. Van optar per fer-la entrar amb la germana vídua i de més estatura, Pilar, desafiant tot protocol i lògica. La mare de Letizia va ingressar de la mà de la seva filla Telma, soltera en aquell moment. També es va vetar a la segona esposa de Jesús Ortiz. El casament va deixar un record amarg en Letizia, que va experimentar febre psicosomàtica aquell dia.

Juan Carlos va posar malnom a la família de Letizia, però Paloma també ho va fer amb l'emèrit. L'anomena "el patró". És un nom molt comú entre els amics de l'exmonarca, així l'anomena afectuosament també el seu fill Felipe.

Colom i Sofía en el bateig de Sofía
Colom i Sofía en el bateig de Sofía