Poques coses tenen més tuf de naftalina a Espanya que la cerimònia que es va veure dissabte passat a palau. Els Borbons, molt amics dels costums marcials i de treure a relluir el vestidet de soldadito español i treure-li la pols a les medalles (tant abans Joan Carles, com després Felip com ara Elionor), tenen marcat en vermell una data, la Pasqua Militar, com la que es va celebrar el cap de setmana. Segons la Casa Reial, "l​a celebración de la Pascua Militar constituye un solemne acto castrense con el que se inicia el año militar. En dicho acto se realiza un balance de las vicisitudes del año anterior y se marcan las líneas de acción que se desarrollarán en el siguiente. Además, se imponen condecoraciones militares a aquellos civiles y miembros de las Fuerzas Armadas que se han hecho acreedores de ellas durante el año vencido"... Chim pum. Només falta la cabra.

Un esdeveniment carregat de la solemnitat rància que sempre es respira a Zarzuela, on el protocol, però, va mostrar una imatge poc habitual. Coincidint amb la presència per primera vegada de la princesa Elionor, amb el seu uniforme de cadet de l'acadèmia militar de Saragossa, va haver-hi un canvi notable en el format de l'acte. I és que com destaca Monarquía Confidencial, els convidats no van romandre dempeus al Saló del Tron del Palau Reial de Madrid, sinó que en arribar es van trobar moltes fileres de cadires, les que acostumen a posar pels àpats i sopars: "Las decenas de generales y militares de distintas escalas, y otras autoridades, permanecieron sentados mientras Felipe VI imponía cruces a algunos militares condecorados con ocasión de la Pascua Militar".

pasqua3
Elionor, Felip i Letícia a la Pasqua Militar / Casa Real
pasqua4
Elionor, Felip i Letícia a la Pasqua Militar, amb els militars asseguts / Casa Real

Tot de militars asseguts durant els discursos també de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i de Felip, i que es van aixecar quan el monarca va acabar de fer el seu discurs i va llançar un “viva España”. En anys anteriors, tots els militars romanien drets, però no aquest 2024. Una decisió molt comentada pels alts comandaments militars, ells que són tan amants de la tradició. El més bel·ligerant, un general de divisió retirat, Rafael Dávila, exajudant de camp del rei Joan Carles, que al seu blog titula "Pascua Militar: ¡Firmes pero sentados!", amb sarcasme, i que lamenta el que es va veure: “Permanezcan sentados: esa parece ser la nueva postura militar”, criticant una Pasqua Militar que “no ha estado bajo mi punto de vista a la altura de los acontecimientos propios de la situación de inestabilidad dentro y fuera de España. Ni en las formas -cada vez más descuidadas- ni en los fondos”.

pasqua2
Elionor, Felip i Letícia a la Pasqua Militar / Casa Real

Segons el mitjà, d'altres militars també estan indignats per la imatge, "no está bien visto este formato sentado. En las Fuerzas Armadas, las formas son importantes y en los actos castrenses se suele intentar proyectar una imagen, entre el personal, de fortaleza, resistencia, incluso capacidad de sufrimiento". Entre els militars no convencen algunes justificacions com que en alguna altra Pasqua Militar es va produir algun desmai en estar tanta estona de peu. També hi ha qui critica que al posar-hi cadires, el nombre d'invitats que caben és menor que els que hi caben de peu... Qui sap, potser d'altres militars estan cansats. I els que estan cansats d'actes anacrònics com aquests són els ciutadans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!