"Han quebrantado los principios democráticos de todo Estado de Derecho y han socavado la armonía y la convivencia en la propia sociedad catalana, llegando ─desgraciadamente─ a dividirla. Hoy la sociedad catalana está fracturada y enfrentada. (...) Inaceptable intento de apropiación de las instituciones históricas de Cataluña. Esas autoridades, de una manera clara y rotunda, se han situado totalmente al margen del derecho y de la democracia. Han pretendido quebrar la unidad de España y la soberanía nacional, que es el derecho de todos los españoles a decidir democráticamente su vida en común"... Perles com aquestes són les que il·lustraven un dels discursos més lamentables, partidistes i abjectes perpetrats pel rei Felip VI des que és al càrrec. El discurs que va fer el 3 d'octubre, dos dies després del que tot el món va veure a Catalunya, on les porres anaven que volaven als ciutadans que volien votar. Ni un bri d'empatia, solidaritat o comprensió cap als catalans, ni un missatge o paraula en català, així com cap retret a la brutalitat policial. Tot en ordre. Ningú esperava que el Borbó es posés just, i menys, tractant-se la de unidad de España i bla, bla, bla. Però d'aquí a la vergonyosa declaració, hi ha un tros.

rei rey Felip discurs 3 octubre 2017 catalunya a por ellos EFE
Discurs de Felip el 3 d'octubre del 2017 EFE

Aquest 3 d'octubre fa 5 anys del discurs més recordat de Felip VI, especialment a Catalunya, el que va suposar un abans i un després en el seu regnat i la seva relació amb el país. Dos dies després del referèndum d'autodeterminació, el monarca va trencar el seu habitual silenci (poques vegades fa discursos televisats més enllà dels tradicionals de Nadal o en circumstàncies com la pandèmia de la covid) i es va dirigir als espanyols per defensar la Constitució. Aquell dia, al Palau de la Zarzuela, no només va voler alliçonar als catalans independentistes, amb el discurs més dur que se li recorda, sinó que també va voler que la seva hereva, la princesa Elionor, fos present quan es va gravar aquell discurs, segons revela el diari El Mundo. El 2017, Elionor tenia 11 anys (a punt de fer-ne 12) i va seguir en directe la gravació del discurs de papi.

discurso
La princesa Elionor i la infanta Sofia, veient un dels discursos del seu pare / @CasaReal

La princesa era davant del seu pare quan aquest va legitimar el 155, que s'acabaria aplicant setmanes després, en donar suport a totes les actuacions que fes el govern espanyol per defensar la unitat d'Espanya. Per això, es va batejar aquell discurs com el de l'"A por ellos". I avui, dia que tothom recorda aquelles paraules grotesques del monarca espanyol, qui li ha deixat les coses clares ha estat, un cop més, Lluís Llach. El cantautor no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'atonyinar via xarxes el rei espanyol. A ell i a la resta de la seva família. Unes paraules recordant la vergonyosa efemèride, amb tot el sarcasme i ironia del món. Una sentència demolidora, una galeta amb la mà oberta, quan li diu que "Jo no sabia que es podia abdicar de la manera que ho féu el rei Felip VI fa cinc anys", que remata amb un brutal "Adéu, Borbons, adéu".

Segons recorda El Mundo, Felip VI hauria seguit amb "preocupació" la celebració del referèndum i davant del seu resultat, amb una gran victòria del sí i amb les imatges de la repressió policial omplint les portades d'arreu del món i posant Espanya contra les cordes, va decidir parlar. Abans però, va demanar permís al llavors president Mariano Rajoy, que li va permetre gravar el discurs després de llegir el contingut. Un discurs que va passar a formar part dels fets més abjectes de la monarquia espanyola.