Saben quantes Letizias amb z hi ha a Espanya? 526. Saben quantes Letizias amb z hi havia a Espanya el 1972, any en el qual va néixer la reina Letizia? 28. És evident que l'evolució a l'hora de triar aquest nom va molt lligada a la irrupció fulgurant de l'asturiana en les vides dels ciutadans espanyols. Des que es va saber que ella i l'aleshores príncep Felip festejaven, i després, quan es va convertir ni més ni menys que en reina, es va engegar una histèria col·lectiva per posar-li el seu nom a les nenes que anaven naixent, especialment per part de pares monàrquics i amb predilecció per la bandera rojigualda i orgullosos dels monarques. Evidentment, a Catalunya, on els Borbons no són massa benvinguts, el número de nenes a qui han posat aquest nom és molt minso: només hi ha 8 Letizias en tot el territori català.

Felipe y Letizia Premio Cervantes efe
Felip i Letícia / Efe

La Letizia més famosa d'Espanya està avui de celebració. Perquè aquest divendres celebra el seu aniversari. La reina bufa 41 espelmes, hi ho farà en petit comité, en la intimitat de Zarzuela, i qui sap si amb un sopar romàntic amb el seu maridet. El que està clar és que estaran tots dos sols com dos mussols, perquè les nenes són lluny de Madrid. La gran, a l'acadèmia militar de Saragossa on està aprenent a fer de soldadita española, i la petita, a l'UWC Atlantic College, l'internat de Gal·les on està fent el batxillerat, igual com va fer dos anys enrera la seva germana. Què li regalarà Felip a la seva dona? És una incògnita. El que sí s'ha revelat és per què Letizia es diu com es diu. Rebeca Alonso, a la revista Lecturas, verbalitza el que molts vam pensar el primer dia que vam veure l'ex presentadora d'informatius del bracet de Felip: "muchos nos preguntamos si esa Z en lugar de la clásica C había sido un error a la hora de escribirlo. Pero no, no se trataba de ningún error...".

DL u540536 012
Letícia / GTRES

Com ella diu, "todavía es un misterio el origen del nombre de la mujer de Felipe VI, y es que jamás ha sido confirmado por ella ni ningún miembro de su familia". Què s'ha dit del Letizia amb z? Primer, que quan el seu pare Jesús Ortiz la va anar a inscriure al registre civil, el funcionari era italià i al escoltar el nom va inscriure-la amb la forma italiana, amb la z. Però com diuen al citat mitjà, "la explicación que cobra más fuerza es que fue idea de Paloma Rocasolano". Va ser la mare qui va posar el seu granet de sorra. Per què? Perquè "Paloma era muy fan del grupo 'Viva la gente' y una de sus cantantes se llamaba Letizia, de ahí que no dudara en bautizar así a su hija mayor. Le gustó tanto el nombre pronunciado a la italiana que decidió que se lo pondría a su primera hija". Eren aquells que cantaven allò de "Con más gente a favor de gente en cada pueblo y nación, habría menos gente difícil y más gente con corazón".

Però la cosa no seria fàcil, ja que en aquella època no es podia posar cap nom que no estigués al santoral, però el pare volia complir el desig de la mare i "buscó y buscó hasta que encontró a una virgen italiana, la Madonna della Letizia". En aquest sentit, La Razón escrivia que "Gracias a que Jesús Ortiz encuentra a un religioso en el Obispado que sabe de la existencia de la advocación de una Virgen que se venera en un santuario italiano, La Madonna della Letizia, obtiene la autorización eclesiástica para inscribir a su primera hija en el Registro Civil como Letizia sin necesidad de llevar el preceptivo 'María' por delante, algo que Jesús Ortiz quería evitar". Gràcies al capellà, doncs, no hi ha a Espanya una reina Maria Letizia.