Aquest dimarts s'estrena una de les propostes més controvertides, esperades i temudes per La Zarzuela a nivell televisiu. Aquest dimarts, de manera simultània per La Sexta i Atresplayer Premium, s'estrena una de les docusèries de les quals més se n'ha parlat els darrers temps. Los Borbones: una famlilia real, aborda tots els secrets i els fets sabuts de la Casa Reial, una monarquia espanyola on, segons la mateixa cadena que l'emet, es tracta d'una "corona en la que las mujeres han jugado un papel fundamental. Las 'amistades' que ha tenido Juan Carlos I a lo largo de los años, con Corinna como la más destacada de todas ellas. Pero también se habla de la relación que tuvo el rey emérito con su hijo, Felipe VI, a raíz de su relación con Letizia Ortiz: 'Juan Carlos no la ve, prefiere alguien que lleve sangre real'". Ana Pastor, una de les que hi ha darrera la sèrie, juntament amb Aitor Gabilondo, ja ha recordat que "el enfrentamiento entre padre e hijo había sido 'brutal'" discutint sobre la dona que estimava Felip i a qui no suportava el seu sogre Joan Carles

La reina té molt de protagonisme en la monarquia espanyola i evidentment, té molt de protagonisme en aquesta sèrie que s'estrena avui. Fins i tot, té un capítol dedicat a ella soleta. Una Letícia de qui sabem que se la coneix de moltes maneres: Letizia Ortiz Rocasolano. Letícia. La Reina Letícia. La dona del rei Felip. L'enemiga íntima de la reina emèrita. La mare de qui diuen, serà la futura reina d'Espanya, la princesa Elionor. La compiyogui de Javier López Madrid. La persona que pot fer trontollar la democràcia, segons Jaime Peñafiel... A Letícia se la coneix per molts noms. Però no paren de sortir a la llum nous batejos per referir-se a l'asturiana. Fa temps, un llibre polèmic, Letizia. La reina impaciente, de l'escriptor argentí Leonardo Faccio, revelava altres maneres de referir-se a ella, algunes, tremendament insultants, sobrenoms molt faltons. Alguns companys de TVE es referien a ella com la ficticia, o als passadissos de palau se la coneix com la jefa. És clar que cap de tan ofensiu com la manera com els amigotes del seu marit la van batejar, amb l'ofensiu sobrenom de la chacha: "Los amigos de Felipe VI, a quien han llamado 'el Sereno', no toleran que él se haya casado con una plebeya y, a sus espaldas, llaman 'Chacha' a la reina Letizia. Un mote degradante que reciben las empleadas del servicio doméstico", es deia en el llibre.

felipe enfadados y letizia
Letícia i Felip / GTRES
juan carlos y letizia
Letícia i Joan Carles / GTRES

Los Borbones: una familia real, també hi ha algun moment en què s'il·lustra el gran enfrontament que van tenir Joan Carles i el seu fill, "Tal fue la tensión que a Letizia se le conoció por un curioso mote entre los amigos de la Casa Real: 'la jolines'". Amb el temps, també hem sabut amb quin nom signava ella mateixa quan treballava com a periodista per al diari Siglo XXI de Mèxic: "Ella firmaba como 'Ada' en el suplemento de ocio 'Tentaciones'". Potser fent referència a la protagonista del clàssic de Nabokov, Ada o el ardor. Frisem per veure ja la sèrie sobre els Borbons. I tenim molta curiositat per saber què en pensaran a palau quan la vegin. I encara tenim més curiositat, ja que parlem dels sobrenoms de Letícia, per saber com es refereix la reina al seu sogre Joan Carles... Millor que no transcendeixi o hi hauria un incendi a La Zarzuela.