El moment més trist de la vida de Letícia va ser el febrer de 2007, quan va suïcidar-se la seva germana petita Érika Ortiz als 31 anys deixant una filla, Carla Vigo. L'últim biògraf de la reina, el difunt Carlos García Calvo, ha escrit sobre una reverència molt inoportuna de Letícia al seu sogre durant el funeral. Es tracta del plongeon: una genuflexió, doblegant el genoll, baixant-lo gairebé a terra i acotant el cap en senyal de devoció. Inapropiadíssim en aquell moment terrible per Letícia i la família Ortiz Rocasolano:

leticia reverencia rei GTRES

Letícia fa un plungeon al funeral d'Érika, GTRES

Escriu García Calvo al llibre Letizia de la A a la Z: "Plongeon: vocablo francés (chapuzón o zambullida) que los royals utilizan coloquialmente para definir la reverencia de corte que las mujeres hacen a los miembros de las casas reales y entre sí, estén o no destronadas. Una reverencia que en el siglo XXI es exagerada y casi inexistente, ya que Letizia apenas rebaja la cabeza levemente para saludar a sus homólogos europeos". El biògraf salva la princesa Letícia dient que ara que és reina no es rebaixa amb la reverència com abans. A la foto Letícia de rosa:

leticia reverencia Rania, GTRES

leticia rania GTRES

Letícia fa la reverència a Rània de Jordània, GTRES

A la foto es veu clarament com quan era princesa, Letícia baixava el genoll i s'inclinava davant d'una reina, i en aquell cas més: era Ránia de Jordània, a qui cada dia s'assembla de manera més alarmant. Compareixen el mateix cirurgià plàstic. Semblen bessones. Separadas al nacer.

leticia rania GTRES

Letícia i Rània, GTRES

Carlos García Calvo ha escrit el llibre que ha volgut i s'ha publicat després de mort. Pot dir el que vulgui. Que Letícia quan era princesa feia el ridícul amb el rei Joan Carles o amb Rània i ara que és reina els ho fa pagar. Genuflexa amb el poder.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat