La guanyadora ha estat la que hauria de ser cap de l'Estat i de les Forces Armades: Elena de Borbó. La Constitució va discriminar-la per dona, i el seu germà petit és qui ha presidit la desfilada militar del Dia de la Hispanitat. Aquesta misogínia que el TC mai no ha declarat discriminatòria ens ha evitat que Elena presidís amb una bandera espanyola enorme de fulard i ulleres i polseres a joc: rojigualdas. Per postres duia dues banderes, dues, d'Espanya a les mans. Un excés fins i tot per a ella. Al seu costat, Victoria Federica exhibia la sobrietat que li faltava a la seva mare. 

cifuentes 12O EFE

En segon lloc la presidenta de la Comunitat de Madrid. Cifuentes s'ha fet fer una bossa de mà amb la tribarrada espanyola i les seves inicials brodades C.C., per a enveja de la ministra Cospedal que, en un ambient castrense, s'ha fet un monyo de dona soldat. Soraya ha fet veure que tracta Catalunya amb mà de ferro i guant de seda. Era l'única que havia triat aquesta penyora que farà les delícies dels intèrprets de símbols.

soraya12O  EFE

Els guants no han estat els únics complements de la paradeta d'autoritats. Les manyoples de la vicepresidenta no la protegien del fred perquè lluïa un sol espatarrant. Tant que els ventalls de la reina i la princesa més que ventar servien de para-sol.

i ventall 12O  EFE

La imatge de cada any són les nenes Borbó, princesa i infanta, mirant al cel els avions de l'exèrcit. Abans que un d'ells s'estavellés causant la mort del seu pilot, han tingut temps de fer els giravolts a l'aire de cada 12-O. La petita de les filles del rei duia la mà dreta embenada o enguixada per una lesió. Sofia, malgrat els seus 10 anys, ha après a tapar-se la ferida en tot moment per no desviar l'atenció. Només en una fotografia es pot apreciar l'abast de la lesió:

reis al cel 12O EFE

Com que el rei va amb uniforme militar, només les dones de la família donen joc estètic. Letícia lluïa un vestit jaqueta gris, faldilla a mitja cama i sabates de taló negres. L'hereva Elionor era a qui han vestit amb més intenció: amb el vermell que identifica Espanya. La infanta Sofia ja coneix el pes de no ser futura reina: li han triat un vestit menys llampant i significat, a petits quadres de colorets.

familia reial 12 O  EFE

ticia i filles 12O EFE

Elionor 12 O  EFE

a ferida 12O  EFE

rajoy 12O EFE

Rajoy ja en té prou amb el dossier Catalunya que se li empantana al despatx com per triar floritures. El registrador de la propietat que porta dins ha passat desapercebut amb els tons habituals blau marí. Ni una petita insígnia a la solapa. Res de res. Molt Rajoy. El més tronat són com cada any els legionaris, als qual s'hi han afegit uns soldats vestits del Camino Español, corredor de mil km. obert pels Terços entre Milà i els Països Baixos fa segles. Però el concurs de imatges tronades el guanyen uns nens amb tricorni.

legionaris 12O EFE

desfilada 12O  EFE

guardia civil 12O EFE

A Barcelona la manifestació ha estat menys freak. El redactor gràfic d'El Nacional hi ha fotografiat un ex de la família reial: l'excunyat de la infanta Elena, Álvaro de Marichalar.

alvaro marichalar  Roberto lázaro

Roberto Lázaro

De la sobrecarregada infanta Elena al seu excunyat en batí pel Passeig de Gràcia. I una absència a considerar, la del rei emèrit Joan Carles de qui s'especula una recaiguda en la seva salut. Un 12-O que trigarà a esborrar-se de les nostres retines.