La reina Letícia té pocs actes oficials i la premsa especula si és per no eclipsar el rei o per desídia. No fa discursos, o quan els fa són adreçats a malalts, i com que no parla amb la premsa, els periodistes la investiguen preguntant al seu entorn. Pilar Eyre acaba de publicar al seu blog de Lecturas per qué Letícia ve poc, o gens, a Catalunya. A Eyre l'ha fet sospitar l'últim acte de Felip a Barcelona: el lliurament d'un premi empresarial a Mariano Puig, de la família catalana de perfumistes Puig. En Blau va ser a l'acte i va analitzar qui hi havia i qui no. Dues grans absències per bàndol: no hi havia ni un independentista i no hi era Letícia. L'absència de la reina no va ser normal ja que, com va publicar En Blau, té una relació d'amistat íntima amb els Puig, especialment amb el president de la marca,  Marc Puig.

marc puig leticia gtres

GTRES

Escriu Eyre: "Letizia no vuelve a Barcelona ni atada con cadenas (...) Puig posee Carolina Herrera y Nina Ricci, marcas fetiche de la reina. Sus vestidos y complementos han estado a su disposición gratis total durante catorce años, y su ausencia llamó la atención de los presentes". 14 anys de roba i bosses cares gratis i Letícia els fa el lleig de no venir a lliurar un premi a l'ancià patriarca. Les raons són dues: "Letizia se resiste a visitar Catalunya, no tanto por el clima de hostilidad de estos últimos tiempos, sino por la falta de discreción de las personas que frecuenta, algo que no ocurre en Madrid". Letícia no ve a Catalunya per l'hostilitat envers la Casa Reial pel discurs A por ellos del 3-O del seu marit. Un discurs que va inspirar ella mateixa. I la segona raó és menys evident: perquè tot el que fa a Barcelona es filtra.

leticia cara a barcelona GTRES

GTRES

Letícia té amistats a la alta burgesia catalana. Noms com els Tous o els Puig són els habituals en les reunions de la reina a Barcelona. "Letizia se siente traicionada por estas indiscreciones (...) Aquí viven su hermana y su sobrina, aquí pasó divertidos veranos de juventud, aquí se compró su anillo de prometida y se hizo su traje de boda, pero…". A Barcelona va comprar el príncep Felip l'anell de compromís encarregat per qui vivia aquí i en sabia de diners: Iñaki Urdangarin. Aquí va cosir Manuel Pertegaz el vestit de núvia i aquí Joan Clos va crear un lloc de treball a l'Ajuntament de Barcelona específic per Telma Ortiz, la germana de la reina que encara viu a la capital de Catalunya amb la seva filla.

telma ortiz GTRES

GTRES

Malgrat tants vincles sentimentals de Letícia amb Catalunya, ha decidit no tornar a posar-hi un peu. Eyre clama al desert: "Vuelve, Letizia, vuelve, somos buena gente, de verdad". De l'última frase de la gran Pilar Eyre, la segona part és la millor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat