L'any 2013, es van desencadenar una sèrie d'esdeveniments tant públics com privats a la corona espanyola, esdeveniments que actualment estem descobrint. Existeix la creença que la unió matrimonial de Felipe i Letizia va experimentar una crisi evident a causa de la situació que travessava la monarquia espanyola en aquell període. En aquell moment, la corona estava enfrontant el cas Nóos, que va afectar directament Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, juntament amb les controvèrsies associades a Juan Carlos. La societat va començar a distanciar-se de la monarquia, posant en risc el regnat en la seva totalitat. En resposta, es va prendre la decisió de forçar l'abdicació del rei emèrit, marcant així una de les primeres humiliacions públiques.

Al llarg de l'última dècada, Felipe i Letizia han treballat incansablement per distanciar-se dels Borbó, que fins aquell moment eren considerats els "brivalls". Van eliminar les responsabilitats dels familiars del rei i l'assignació que rebien dels Pressupostos Generals de l'Estat. Després d'aquest episodi, van evitar aparèixer públicament junts fins als últims mesos, quan van ser vistos compartint esdeveniments familiars com els aniversaris de Leonor, la reina Sofia o la infanta Elena. En especial, Letizia ha estat dedicada a separar a Leonor de la imatge associada als Borbó.

família Borbón efe
família Borbón efe

Malgrat la bona relació de Felipe amb Juan Carlos i la resta de la família, Leonor s'ha distanciat de l'emèrit, sent l'única en fer-ho. La princesa compta amb l'aprovació de la ciutadania, augurant així un futur regnat prometedor. Tanmateix, Leonor no només s'ha allunyat dels Borbó, sinó també dels Ortiz Rocasolano, especialment de la seva mare. Una campanya de desprestigi cap a la reina, possiblement orquestrada per tercers, ha portat Letizia a distanciar-se de la seva filla, malgrat el profund dolor que això li causa.

Leonor obeeix encara Letizia, encara que ha perdut poder

La decisió de distanciar Leonor de Letizia per part de Zarzuela es va prendre després de les polèmiques declaracions de Jaime del Burgo, que van deixar a la reina en una posició comprometedora. La van descriure com una dona infidel i adúltera, humiliant per complet Felipe. En les recents aparicions públiques de la princesa, sempre se l'associa amb el seu pare, estrenyent els llaços Borbó més que mai, per a desgràcia de la monarca. Curiosament, sembla que ningú no està donant suport a Letizia per superar la crisi més gran de la seva història, ni tan sols Felipe. Malgrat els esforços de la Casa Reial per construir la imatge de Leonor com la successora dels reis, la situació ha generat la 'Leonormanía' en els últims mesos.

Leonor Felipe EP
Leonor Felipe EP

Dimarts passat 27 de febrer els Borbó van tornar a reunir-se en la missa homenatge a Constantino de Grècia que va organitzar la Casa Reial britànica, ja que el germà de la reina Sofia havia viscut molts anys a Londres després del seu exili. Tots els integrants de la família van acudir a l'acte, menys els nets de Juan Carlos, l'únic va ser Juan Urdangarin, ja que resideix a la capital del Regne Unit. Leonor i Sofia una vegada més van ser les grans absències. Ni van estar en el funeral, ni en l'acte d'Atenes, ni a Londres. Letizia no vol que a les seves filles se les vinculi públicament amb els Borbó, cada vegada estan més allunyades d'aquest cognom. I encara que en el dia d'avui Letizia ha perdut poder en la institució, la princesa continua obeint les ordres de la seva mare encara que no són del seu grat.