Tota la reialesa europea s'ha reunit aquest dimarts al migdia a Londres per celebrar el funeral pel marit d'Elisabet II, el duc d'Edimburg, mort en plena pandèmia a l'edat de 99 anys. El servei religiós en memòria del duc arrenca a l'abadia de Westminster, amb la presència de la seva vídua, la reina, al seu primer acte públic des de l'octubre passat, i amb els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia, entre els assistents. La monarca, de 95 anys, amb prou feines ha confirmat la seva presència a la cerimònia el matí del funeral, mitjançant un portaveu del palau de Buckingham, hores abans de desplaçar-se des de la seva residència de Windsor fins a Londres, perquè últimament ha patit problemes de mobilitat.

El dress code d'un funeral prohibeix els colors vistosos i recomana el negre. Així ha anat Kate Middleton, futura reina d'Anglaterra, deixant en evidència el color verd de Letícia, acrònim de Viva El Rey De España (V.E.R.D.E.).

principes inglaterra funberal efe

kate middleton efe

letizia funeral duque edimburgo GTRES

letizia de verde funeral EFE

letizia verde londres funeral efe

Kate de dol, Letícia de verd, EFE/GTRES

Els membres de les diferents Cases reials d'Europa prenien seient de manera escalonada abans d'arrencar el servei pel príncep Felip. El solemne esdeveniment compta amb la presència de la concentració més gran de membres de Cases reials europees des d'abans de la pandèmia. Elisabet II arriba amb el seu fill el príncep Andreu d'Anglaterra, que es deixa veure en públic per primera vegada des que arribés al febrer un acord extrajudicial amb la dona que el va denunciar per abús sexual quan era menor d'edat.

carlos camila funeral padre efe

Carles i Camila, EFE

Camilla Parker Bowles, futura reina consort d'Anglaterra anava com Letícia, de verd i amb el cap tapat. Senyal inequívoc que les estrictes normes de Buckingham Palace recomanaven aquest verd fosc, neutre i gens alegre com a alternativa al negre. La mateixa reina Elisabet II ha triat aquest verd, cosa que evidencia que Letícia s'equivoca i hauria de distingir-se de la vídua, molt reduïda als seus 95 anys, que esperava dins asseguda amb la seva inseparable bossa de mà, negre:

isabel II funeral marido GTRES

Elisabet II de verd, GTRES

Palau va recomanar el verd com a homenatge al color d'Escòcia, d'on era originari el difunt. Així Elisabet II, Camila i Letícia han volgut fer el seu particular record a Felip d'Edimburg. Un homenatge que hauria d'haver quedat reservat a la reina d'Anglaterra, però Letícia no volia deixar de ser el centre d'atenció i vestir com la principal protagonista. La que sempre deixa en evidència Letícia és Màxima d'Holanda, que tria un negre rigorós com a senyal de respecte i per evitar ser confosa amb una Winsdor. Màxima és la millor:

maxima de holanda funeral londres gtres

Màxima al mig, GTRES

La reina mare Beatriu, el rei Guillem i la reina Màxima dels Països Baixos, impecables de fosc. Era evident que el verd escocès es reservava per la família propera del difunt: la vídua Elisabet II, la princesa Anna i la jove Camila, no per una reina consort del sud. Letícia, verd botella. Escocesa de tota la vida. Letícia d'Edimburg.