Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, la justícia li ha dedicat una galeta amb la mà oberta a tot un grup de gent que a aquestes hores deu estar traient bilis per la boca. Monàrquics, TVE, PP, Vox i Cs. Tots amb mal d'estómac després del que ha decidit el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Sobre què? Sobre una polèmica imatge que es va fer molt famosa fa un temps. Qui n'era la protagonista? La princesa Elionor. I de retruc, el rei emèrit Joan Carles. Però anem a pams i posem en antecedents. Fa un any i mig que Televisió Espanyola es va veure enmig d'un sidral considerable per una decisió unilateral polèmica i arbitrària. Quina? Fer fora un guionista per haver gosat posar un rètol peculiar sota una imatge de la princesa Elionor. La filla de Felip i Letícia marxava a estudiar el batxillerat a l'internat de Gal·les. I al programa La hora de la 1 de Mónica López (que poc després es va acabar) van explicar-ho, però a l'hora de fer-ho, van sobreimpressionar en antena un rètol molt republicà. Comparaven la sortida d'Espanya d'Elionor, per estudiar, amb la fugida d'Espanya de Joan Carles, per defraudador, investigat per la Justícia i comissionista de milions en paradisos fiscals. Aquest era el genial missatge: "Leonor se va de España, como su abuelo".

leonor abuelo TVE
'La hora de la 1' / TVE

En veure-ho, histèria als passadissos de TVE i a Zarzuela. Crítiques a RTVE per part de PP, Vox i Ciutadans. Rosa María Mateo emetent un comunicat demanant el cessament dels seus responsables i demanant perdó. I acomiadament. De qui? De l'autor del rètol, el guionista català Bernat Barrachina, encarregat del controvertit rètol. "Han pedido dos cabezas y una de ellas es tuya. Estás despedido". Aquestes van ser les paraules que assegura va sentir el guionista l'últim dia que va treballar al programa. Només conèixer la decisió, Barrachina va tirar d'humor a xarxes socials: "Me han despedido, como al abuelo de Leonor", escrivia qui ara treballa al programa La Roca. Però, realment era tan greu? Què hi havia al darrera? El digital La última hora oferia la denúncia de l'ajusticiat i apuntava directament Felip VI"Esta decisión se toma en una conversación entre la cúpula y Zarzuela".

tve retol elionor IG
Bernat Barrachina

Ara, però, un any i mig després, la justícia ha declarat nul l'acomiadament del guionista després del recurs interposat. "Debemos estimar y estimamos en parte el recurso de suplicación contra la sentencia de fecha de 30 de diciembre de 2021, dictada por el Juzgado de lo Social num.16 de Madrid en los autos num. 286/2021, que se revoca. En su lugar, estimando en lo sustancial la demanda origen de las actuaciones , declaramos nudo el despido de que fue objeto el actor el día 10 de febrero de 2021, condenando a RTVE a readmitirle de manera inmediata en calidad de trabajador indefinido no fijo; en las condiciones señaladas en el fundamento de derecho séptimo de estas resoluciones", diu el jutge. Segons la sentència, el tribunal considera que el rètol va ser una "apostilla claramente inapropiada e impertinente, que lejos de aportar algo a la noticia la enturbió y ensombreció", però considera que "no contenía ninguna expresión con un significado objetivamente injurioso o vejatorio hacía la Princesa, cuya honestidad no quedó realmente en entredicho".

A més de la seva readmissió, la decisió del jutge obliga RTVE a abonar els salaris deixats de percebre des de la data del cessament i a una indemnització de 10.000 euros en concepte de danys morals. De moment, Barrachina no s'ha pronunciat a xarxes... esperem amb candeletes el seu comentari. Li donem idees: "Leonor se va de España, como su abuelo..., pero yo me quedo en TVE". Estarem atents.