Juan Urdangarin, el fill gran d'Iñaki i la infanta Cristina, és, possiblement, el nebot dels reis més desconegut, amb permís del seu germà Miguel. A anys llum del cas mediàtic que tenen les seves cosines, les filles del rei Elionor i Sofia, o els seus cosins per part de la infanta Elena, Froilán i Victoria Federica, fins i tot també veu com tot i ser el gran de quatre germans, se'n parla molt més dels seus germans petits Pablo o Irene. Amb 23 anys i cap ofici ni benefici conegut, no consta que estigui estudiant res, ni tampoc viu al costat dels seus pares. Amb Urdangarin al País Basc i Cristina a Suïssa, se suposa que ell volta per Madrid. Fent què? Res. No surt gairebé mai de festa, fuma cigarretes i ara s'ha deixat barba i té aspecte de jesuïta. De fet, s'especula que ha heretat la fe ultracatòlica de la seva mare i per això es manté cèlibe, a més que no se li coneix cap parella. Froilán va de flor en flor i ell sembla un monjo. "Es un joven muy religioso y con una enorme conciencia social. Valores que lo han llevado a estar muy unido a su abuela, la reina Sofía y a su tía abuela, princesa Irene, de la que ha heredado su vocación de servicio a los más necesitados", diuen d'ell.

Juan Urdangarin EP
Juan Urdangarin EP

Malgrat tot, no veu prou a qui a ell li agradaria, molt més jove que les ancianes de la família a qui està molt lligat. I és que Juan Urdangarin té molt feeling amb la seva cosina Elionor. Es porten molt bé des de fa temps, s'entenen força i són dos cosins amb força punts en comú, tot i que per desgràcia, no poden cultivar una relació de cosins i d'amistat com ells voldrien. Per culpa de qui? De la distància, és normal, amb ell a Madrid i ella, des de fa un temps, a Gal·les, on està estudiant el batxillerat. Però hi ha qui també hi veu un altre culpable: la reina Letícia. Algun mitjà assenyala l'asturiana com la principal causant que no es vegin ni en pintura. Tot i que el vincle entre ell i l'hereva al tron espanyol és molt fort, Letícia no está por la labor. Diuen que l'obsessió de la reina perquè no hi hagi més escàndols que salpiquin a les seves filles és tan gran, que pensa mantenir les seves filles allunyada dels Urdangarin i els Marichalar. 

borbones
Joan Carles, les seves filles i els seus nets
Elionor i Sofia Gala GTRES
Elionor i Sofia GTRES

Tant com pugui, i tret que sigui inevitable veure els cosins en alguna reunió o esdeveniment reial, no pensa cedir perquè Elionor i Sofia vegin sovint els seus cosins. A Froilán i a Victoria Federica no els vol veure ni en pintura, i als fills d'Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, tot i no arribar al punt d'odi als fills d'Elena, tampoc. La relació entre Letícia i Cristina no és la millor, i amb el seu excunyat, des de l'escàndol del cas Nóos i l'ingrés a presó, tampoc. "La justificación de la Reina es que desea mantener lejos a sus hijas de la familia Urdangarin, sobre todo del nacido en Barcelona, y de esa forma que no reciban ningún tipo de ataque mediático", diuen a reportajes.com. I un dels danys colaterals és Juan. Tot i que no té un perfil díscol com d'altres borbons, no entén aquesta obsessió de la seva tieta de no deixar que es relacioni amb la seva cosina: "Juan desea con todas sus fuerzas volver a ver a uno de sus grandes pilares: su prima Leonor. Pero es consciente de que es muy difícil que la Reina Letizia cambie de opinión. De hecho, en cierto punto, Juan Urdangarin entiende la postura, al margen de que eso no evita que se sienta decepcionado ya que tanto él como sus hermanos tienen un expediente intachable".