Joan Carles I i Letizia han mantingut una relació conflictiva, sent considerats enemics principals un de l'altre. Durant l'última dècada, l'exrei ha estat intentant soscavar la reputació de l'actual monarca, i recentment sembla haver tingut èxit, encara que no es pot confirmar si és darrere de la recent campanya de desprestigi contra la mare de les princeses Leonor i Sofia. Des de 2020, Juan Carlos ha viscut exiliat a Abu Dhabi, però en les últimes setmanes hi ha hagut un canvi notable. Sembla que s'ha produït una reconciliació entre pare i fill, i han estat negociant la seva imminent tornada a Espanya.

Durant el primer any del seu exili, Juan Carlos va romandre majorment en els Emirats Àrabs, però el segon any va començar a fer aparicions públiques a Espanya, sempre amb el permís de la Casa Reial. L'últim any, ha viatjat fins a set vegades, almenys públicament, a més d'altres viatges a Londres, Ginebra i París. Sembla que ja no hi ha restriccions en els seus moviments, ni si més no necessita demanar permís o informar-hi.

Juan Carlos escala avion GTRES
Juan Carlos escala avion GTRES

Joan Carles I manté la seva residència fiscal a Abu Dhabi, però cada vegada està més a prop d'Espanya

Seria un deshonor per a Felipe que el seu pare morís fora d'Espanya, per la qual cosa s'està considerant el seu trasllat al país, especialment atès el seu empitjorament de salut en els últims mesos i la proximitat de la seva mort. Encara que no es planeja la seva instal·lació immediata a Espanya, Felipe desitja que els viatges del seu pare siguin més freqüents i còmodes. Des dels Emirats Àrabs, els viatges són massa llargs, per la qual cosa actualment Juan Carlos resideix a Ginebra, a prop de la infanta Cristina, i a només dues hores amb avió de Zarzuela. Tanmateix, no podrà tornar al seu palau, encara que viurà en una mansió propera a 'El Pardo', a uns 4 quilòmetres de la residència dels reis. Aquesta ubicació li permet estar sota vigilància i garanteix la màxima privacitat i discreció, a més de proporcionar-li totes les comoditats necessàries.

Amb aquest moviment deixa clar que es preveu que Juan Carlos passi cada vegada més temps a Espanya, on morirà en uns anys. "Per la informació que a mi em traslladen no té previst, a mig llarg termini, tornar a Emirats Àrabs Unit. La seva residència legal la mantindrà allà, però a la pràctica fixarà la seva residència a Suïssa, almenys durant uns mese. Aquesta decisió l'ha pres perquè ell vol venir amb més assiduïtat a Espanya i és més fàcil volar des de Ginebra al nostre país que des d'Emiratos", va comentar el periodista Alejandro Entrambasaguas en 'Festa'.

Juan Carlos Miguel Urdangarin GTRES
Juan Carlos Miguel Urdangarin GTRES