Els primers anys del rei Joan Carles els va passar a l'exili. Aquesta setmana es fan 70 anys del primer dia que va passar el monarca a Espanya, quan va arribar en tren des d'Estoril. El seu pare, el senyor Joan, va convèncer Franco perquè deixés que el fill estudiés a Madrid, el que molts van criticar.

Doncs bé, avui El Mundo recorda com va ser aquell primer dia a territori espanyol. Primer de tot, sembla que el petit príncep no tenia gens de ganes de marxar de casa: "El moment de l'acomiadament a l'estació va ser molt trist pels comtes de Barcelona, però sobretot pel nen, que va començar a plorar amargament quan el tren va arrancar. Només tenia 10 anys i darrere deixava els seus i també aquella lluminosa vila on vivien a prop del mar a Estoril. Li esperava un país desconegut i educar-se sota el control d'un militar, Franco, a qui el seu pare detestava".

rey joan carles franco

TVE

Com a curiositat d'aquell viatge en tren, cal destacar que el conductor era un marquès molt proper a la Casa Reial exiliada. Ell va ser l'encarregat d'avisar Joan Carles que ja eren a Extremadura. Franco hauria ordenat que el tren s'aturés a una estació de mercaderies per evitar exaltacions monàrquiques: "El van rebre un grup de monàrquics afins a Franco. Vestits amb llargs abrics foscos i barret, no van dirigir cap paraula d'afecte al nen, limitant-se a preguntar-li amb fredor si havia tingut un bon viatge".

El pobre nen, que no coneixia ningú ni la terra que trepitjava, sembla que no va tenir una rebuda gaire càlida... 

joan carles de petit   GTRES

El rei Joan Carles, a l'esquerre, durant els seus primers anys a Espanya / GTRES

Només arribar, l'haurien portat fins a una església perquè escoltés missa i consagrés l'arribada a Espanya al Sagrat Cor com havia estipulat el dictador: "D'aquí, Joan Carles va tornar a pujar al cotxe en direcció cap a Las Jarillas, una casa a 20 quilòmetres de Madrid que seria el seu internat, on Franco en persona havia escollit els companys d'estudi per origen aristòcrata i expedient acadèmic". 

Qui eren aquests amics? Nens de bona família, principalment. El cosí del Rei Carlos de Borbón-Dos SiciliasAlonso Álvarez de Toledo, fill d'un marquès, el marquès de Cubas Fernando Falcó i el futur ministre José Luis Leal.

joan carles i pares rtve

Joan Carles, al centre de la foto, amb els pares i els germans / RTVE

El seu dia a dia estava planificat al detall, i així va passar els següents anys. La infància del Rei potser no va anar plena de mostres d'estima... però ben aviat va trobar consol en la companyia femenina. Sortiran a la llum més anècdotes de Joan Carles d'aquells primers anys a Espanya? Era bon estudiant? 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat