Sembla que l'exili daurat de Joan Carles I no només li ha servit per escapar dels problemes, sinó també per ajustar comptes amb la seva herència. Al cap i a la fi, ja no pesa cap càrrec sobre l'emèrit. I això li ha permès intervenir en l'assumpte i moure's el necessari per tancar dos moviments estratègics clau al testament que té dipositat a la notaria de Lausane.

Amb la llibertat de moviments que li brinda la falta de responsabilitats oficials i amb la justícia, Joan Carles ha aprofitat l'any 2023 per sortir d'Abu Dhabi i resoldre assumptes relacionats amb el seu immens patrimoni. La jugada, segons epliquen, busca aplanar el camí per a les infantes Elena i Cristina, que heretaran els prop de dos mil milions d'euros acumulats pel pare de Felip VI.

Joan Carles I deixa llesta la seva herència

Una part important del patrimoni de Joan Carles es troba a Suïssa, on resideix la infanta Cristina des de fa anys. L'elecció d'aquest país no és casualitat, ja que la reina Victoria Eugenia, antecessora en la família, també va fer el seu testament a la mateixa notaria de Lausane el 1963. Per tant, l'emèrit ha decidit que aquest serà el lloc on es durà a terme el repartiment de la seva fortuna després de la seva eventual mort, seguint la tradició familiar.

El motiu que l'herència es gestioni fora d'Espanya és fer-ho al marge de la Hisenda Pública. "Les gestions pertinents es duran a terme des de Suïssa i Regne Unit, on hi ha els comptes de Joan Carles i d'on procedeixen els bancs que les porten", informa 'El Cierre Digital'.

Joan Carles I amb els seus nets
Joan Carles I amb els seus nets

Això explicaria l'elecció de residència de la infanta Cristina a Ginebra, un moviment destinat a mantenir els diners allunyats de les grapes del fisc espanyol. Amb la seva residència a Suïssa, no haurà de retre comptes amb l'Agència Tributària.

Diferent és el cas de la infanta Elena. Encara que la germana gran del rei Felip VI ha trobat una manera d'esquivar les obligacions fiscals mitjançant el seu fill, Froilán, que en viure a Abu Dhabi, podria exercir de testaferro i posar la seva mare com a administradora única de la fortuna sense que Hisenda vegi ni un euro. Així mateix, els nets Marichalar i Urdangarin també rebran una petita part.

Dos canvis al testament de Joan Carles I

Però aquest no és el testament que Joan Carles va dissenyar en un inici. Fins fa uns mesos, el rei Felip VI també figurava com a hereu de Joan Carles, però les tornes han canviat. El Cap d'Estat va decidir renunciar públicament a la seva part de l'herència després que sortissin a la llum informacions polèmiques sobre el patrimoni de l'emèrit, i aquest últim va acabar abdicant. Ni ell ni les seves filles no rebran un sol euro.

D'altra banda, la reina emèrita Sofia ha entrat en el repartiment de l'herència. Rebrà una petita part en reconeixement a la seva vida compartida amb Joan Carles i al servei d'Espanya.