El rei Joan Carles marxa cames ajudeu-me. Una desaparició sobtada de l'agenda oficial espanyola que farà córrer rius de tinta i píxels: ¿quina és l'autèntica raó per la qual el rei emèrit deixa de cobrar i de representar l'Estat als 81 anys? Pilar Eyre, la cronista que més ha escrit del rei en llibres, columnes i hores de TV i ràdio, ha revelat a Lecturas la crua veritat: el rei està fotut de salut. Si la monarquia és imatge, la de l'emèrit és a punt de quedar en cadira de rodes. Hi ha hagut reis, presidents dels EUA o primers ministres poderosos a Europa que han seguit en exercici en cadira de rodes però a Zarzuela han convingut que millor no exposar la imatge d'un rei decrèpit en els anys que li queden de vida. La Corona va assajar la foto per veure com ho entomaven els espanyols:

joan carles cadira efe

El rei en cadira de rodes, maig 2018 / EFE

Era un acte de baix perfil, molt menor: trobada oficial amb un descendent del rei de l'actual república de Romania. Ningú esperava la foto, però a Zarzuela van considerar que era l'hora d'ensenyar el monarca en aquesta situació per anar acostumant els súbdits a un rei postrat. Ningú va parar massa atenció. Fins ara. Escriu Eyre que el rei albira la seva mort: "Se encamina apaciblemente hacia el último tramo de su existencia". La premsa europea diu la veritat que l'espanyola no gosa, per pudor, respecte o costum d'ocultació: “Apenas puede caminar, se le nota muy deteriorado”. Durant el funeral del Gran Duc de Luxemburg va ser massa evident: li van haver de posar a Joan Carles un senyor luxemburgués forçut per anar de bracet i aguantar el rei d'empeus:

joan carles luxemburg GTRES

Funeral a Luxemburg, maig 2019 / GTRES

Eyre ho escriu cru i clar: "Misteriosas operaciones de las que no se habla, estancias de incógnito en el hospital, la silla de ruedas para desplazarse por Zarzuela que se niega a utilizar en públio (...) Podría haber sido intervenido de nuevo. La actitud atenta de doña Sofía, los gestos cariñosos de sus hijos y sus nietos, no hacen más que confirmar los informes alarmantes que nos están llegando este último año sobre la salud de don Juan Carlos". No és que la família l'estimi més, és que s'estan acomiadant d'ell.

jon carles victoria abraçats gtres

La neta gran trenca el protocol i l'abraça en públic, maig 2019 / GTRES

La veritat és dura: "Ya no está en condiciones de llevar una vida pública, ni deben ofrecerse explicaciones sobre su aspecto".Espanya ja ha paït conviure amb un rei sota l'ombra de la corrupció i la certesa de l'adulteri i la falsedat pública. No hi ha més, com a algunes famílies, Zarzuela amaga l'avi. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat