Acostumat a redactar una columna setmanal cada dissabte al diari El Mundo, Jaime Peñafiel s’ha vist obligat a fer una excepció. Joan Carles ha fugit d’Espanya, acorralat pels seus propis escàndols de corrupció i sense tornar ni un cèntim dels diners presumptament desfalcats. Enrere deixa tota la família reial espanyola. Sofia ha decidit quedar-se al palau de la Zarzuela, per viure-hi sense el seu home. L’exmonarca abandona la dona, els fills... i el periodista andalús. Profundament colpit amb el seu adéu sobtat, Peñafiel publica aquest dimarts l’article titulat “Con dolor y tristeza”.

Joan Carles saluda GTRES

Joan Carles de Borbó ha fugit d'Espanya, acorralat pels escàndols de corrupció | GTRES

“Siempre he admirado y hasta querido al rey Juan Carlos”, afirma un Peñafiel immensament afectat amb la marxa del Borbó: “Me duele y me entristece profundamente la decisión que su hijo Felipe VI ha tomado de permitir que salga del país del que ha sido un magnífico rey durante casi cuarenta años. Y lo ha hecho por presiones de Sánchez”. El cronista reial assenyala el president del govern espanyol i carrega amb força contra el rei actual: “Felipe lo ha permitido creyendo, el muy ignorante, que con su permisiva actitud fortalece a la Monarquía (con mayúscula), cuando tanto el presidente como su socio comunista Pablo Iglesias no van contra Don Juan Carlos ni contra él, sino contra la Institución”. Peñafiel havia asseverat a la columna del cap de setmana que la princesa d’Astúries mai no arribarà a ser reina. Una hipòtesi que ara creu reforçada: “¿Qué será de Felipe VI? ¿Y de su hija Leonor? Interrogantes que tendrán una respuesta mucho más cercana de lo que creemos, desgraciadamente, tal como se presentan las cosas”. L’escriptor intueix el final de la monarquia. Planteja també el futur de l’emèrita: “¿Y qué pasará con la reina Sofía, la sufridora esposa?”. De moment, la idea de la “reina mare” és la de mantenir privilegis i continuar habitant a la residència oficial. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Pilar Eyre ha plantejat els dubtes que li genera aquesta situació.

Jaime Peñafiel EFE

Jaime Peñafiel carrega contra Felip VI i Pedro Sánchez per la marxa de Joan Carles | EFE

“Mirando hacia atrás en la historia, Juan Carlos es el cuarto Borbón que se ve obligado a marcharse de España: el 17 de octubre de 1840, lo hacía la Reina María Cristina; el 18 de septiembre de 1868, Isabel II y el 14 de abril de 1931, Alfonso XIII, el abuelo paterno del Rey Juan Carlos”, apunta. Un Borbó fugit per la proclamació de la Segona República i els altres tres, per escàndols de corrupció. Afligit, Peñafiel no amaga el seu abatiment: “Todo muy lamentable, todo muy triste”. La columna del proper dissabte promet.