Jaime de Marichalar i Elena de Borbón van decidir emprendre camins separats el 2009, quan van anunciar el cessament de la convivència. La sonada ruptura hauria succeït molt abans si l'exduc de Lugo no hagués patit un ictus. La infanta li va comunicar a Juan Carlos les seves intencions de divorciar-se, però en aquell moment l'emèrit va creure que no era convenient. Segons fonts properes a la parella, la germana de Felipe mai no va estar enamorada del pare dels seus fills, es va casar amb un aristòcrata per complir les obligacions d'una infanta, en canvi els seus germans es van casar amb la persona que estimaven trencant les regles establertes a la corona. El dia del seu casament va estar a punt d'abandonar, però la van interceptar i la van obligar a entrar dins de l'església.

Elena de Borbón va donar una oportunitat a l'amor, però un dels principals problemes del matrimoni era el fort comportament de Jaime de Marichalar. Era molt canviant, de sobte et somreia com al cap de pocs minuts s'enfadava. La infanta estava molt cansada. Van tenir el seu primer fill per estabilitzar la relació, i la seva segona filla per arreglar els seus problemes.

Infanta Elena i Jaime de Marichalar GTRES
Infanta Elena i Jaime de Marichalar GTRES

La infanta Elena no volia casar-se amb Jaime de Marichalar

Els pares de Froilán i Victoria Federica no s'entenien, ni tan sols en el llit. Les seves mostres d'afecte en pública sempre van ser gairebé inexistents, era molt complicat fotografiar-los en actitud afectuosa. Ni tan sols fent-se un petó. L'amor entre ells brillava per la seva absència. Segons fonts properes a la parella, l'exduc de Palma i la infanta no tenien els mateixos gustos. Mentre que ell volia experimentar, provar noves coses, i era una persona molt sexual, ella era molt més tradicional, a més no era una persona gaire sexual. La infanta Elena podia viure tota la seva vida sense tenir relacions íntimes amb la seva parella. De fet, en el dia d'avui no se li ha conegut cap altra parella oficial, és soltera. També Jaime, encara que a ell si que se l'ha vist envoltat d'amigues de la seva edat en nombroses ocasions.

Jaime de Marichalar i la infanta Elena no han tornat a veure's al llarg d'aquesta última dècada. Van coincidir en un casament d'uns amics en comú, però ni tan sols es van saludar. Tampoc no han parlat personalment sobre els seus fills. Han intentat solucionar els seus problemes per separat. Jaime i Elena sempre s'han odiat, no guarden un bon record de la seva relació perquè va ser una autèntica falsa i ni tan sols haurien format una família. Ambo es penedeixen de la seva relació.

Jaime de Marichalar i Elena de Borbón
Jaime de Marichalar i Elena de Borbón