Jaime de Marichalar i Elena de Borbón van prendre la decisió de separar-se el 2009, quan van anunciar el final de la seva convivència. Tanmateix, aquesta ruptura hauria ocorregut molt abans si Jaime no hagués patit un ictus. La infanta va informar Juan Carlos de la seva intenció de divorciar-se, però en aquell moment el rei emèrit va considerar que no era oportú. Segons persones properes a la parella, Elena mai no va estar realment enamorada del pare dels seus fills. Es va casar amb ell principalment per complir les expectatives d'una infanta, mentre que els seus germans van optar per l'amor veritable, desafiant així les normes de la corona. El dia del seu casament, va estar a punt de fugir, però la van aturar i obligar a entrar a l'església.

Elena de Borbón va intentar trobar amor en el seu matrimoni, però un dels principals problemes va ser el comportament impredictible de Jaime de Marichalar. Passava de ser somrient a enfadar-se en qüestió de minuts, la qual cosa esgotava la infanta. Van decidir tenir el seu primer fill per intentar estabilitzar la relació, i després una segona filla per provar de resoldre els seus conflictes.

Jaime de Marichalar i la infanta Elena
Jaime de Marichalar i la infanta Elena

Jaime de Marichalar i Elena de Borbón eren molt diferents

Els pares de Froilán i Victoria Federica no aconseguien entendre's, ni tan sols en la intimitat. Les seves demostracions d'afecte en públic eren escasses, rarament se'ls veia mostrant afecte, ni tan sols un petó. L'amor entre ells brillava per la seva absència. Segons fonts properes, Jaime i la infanta no compartien els mateixos interessos. Mentre ell buscava noves experiències i era molt sexual, ella era més tradicional i no tenia un gran interès en l'íntim. Fins i tot s'especula que Elena podria viure sense relacions íntimes amb la seva parella. Fins ara, no se li coneix cap relació oficial, ja que continua soltera. D'altra banda, encara que Jaime ha estat vist en companyia d'amigues en diverses ocasions, tampoc no se li ha atribuït una relació seriosa.

En l'última dècada, Jaime i Elena no han tornat a creuar-se. Es van trobar en un casament d'amics en comú, però ni tan sols van intercanviar salutacions. Tampoc no han parlat personalment sobre els seus fills, preferint abordar els seus problemes per separat. Ambdós guarden un ressentiment profund cap a la seva relació, considerant-la falsa, i lamenten no haver format una família junts.

Infanta Elena i Jaime de Marichalar GTRES
Infanta Elena i Jaime de Marichalar GTRES