Les distincions reials són surrealistes algunes. Els 'dons' i les 'doñas' són fets servir a Espanya, igual que a Dinamarca, per exemple, s'utilitza allò de "Sa Altesa Reial". O com no, el "Sa Majestat" o el "His Majesty" per a Carles III, el qual rebrà la corona de rei just en una setmana. Avui, no obstant això, ens centrarem en com es diu Irene Urdangarin monàrquicament parlant. No se l'ha de tractar de 'Doña' (com li agrada que l'anomenin a la seva tieta la infanta Elena) ni d'Altesa Reial, com cal dir-li, per exemple, al príncep Frederic de Dinamarca. A Irene cal tractar-la amb molt de respecte i és per això que ella té el sobrenom d'"Excelentísima Señora".

Irene Urdangarin Europa PRESS
Irene Urdangarin Europa PRESS

Abreujat, Excel·lentíssima Senyora és "Excma. Sra." i així cal referir-se a ella quan tens una conversa. Encara que, tot sigui dit, també pots fer-ho en català, llengua que la germana de Juan Valentín, Pablo i Miguel entén perfectament. En català li pots dir "Excel·lentíssima senyora", quelcom que li deuen dir les seves amigues de Barcelona, ja que és sabut que, juntament amb Victoria Federica, la neta dels reis emèrits té amics catalans, especialment a la zona de Pedralbes, a prop de les escoles de la zona alta. Actualment, ella està residint a Suïssa i sembla que, tal com va publicar En Blau en exclusiva, allargarà la seva estada en terres helvètiques fins a 2027, any en què finalitzarà els seus nous estudis d'hostaleria que començarà el proper mes de setembre a l'EHL Hospitality Business School, on hauria de rebre allà també el tracte d''Excel·lentíssima Senyora', un sobrenom absurd ja que ella és encara una nena.

Qui més és excel·lentíssim/a?

Tal com marca la Constitució Espanyola, poques persones al Regne d'Espanya són considerades excel·lentíssims senyors o excel·lentíssimes senyores. El cas d'Irene no és l'únic, però no n'hi ha gaires més. "Tienen el tratamiento de excelencia, excelentísimo señor o excelentísima señora (Exc.ª, Excmo. Sr., Excma. Sra.), con honores de grande de España, los cónyuges e hijos de los infantes de España (salvo que el rey les otorgue otro tratamiento), el jefe de la Casa del Rey, el secretario general de la Casa del Rey y el jefe del Cuarto Militar de la Casa del Rey", marca la llei. Això, dins del que és la família reial, però també n'hi ha altres d'excel·lentíssims o excel·lentíssimes com podrien ser el governador del Banc d'Espanya, els presidents i expresidents del Govern, el president de l'Institut d'Espanya o els lletrats grans del Consell d'Estat, entre d'altres.

sanchez pamplona
Pedro Sánchez també rep el tracte d''Excel·lentíssim Senyor'

La diferència catalana

Important esmentar que també a Catalunya hi ha un tracte exquisit pels presidents de la Generalitat, igual que a la Comunitat Valenciana. Mentre en totes les comunitats autònomes que conformen Espanya el president o presidenta de cada una d'elles rep el tracte d''Excel·lentíssim/a Sr/a", al Principat de Catalunya i a la Comunitat Valenciana es tracta el president com a "Molt Honorable". El que està clar és que, si fos per nosaltres, a Irene li posaríem tots els tractaments en un mateix sac: il·lustre, senyoria, excel·lentíssima... i catalaníssima. Quina sort tenim amb ella!

Irene Urdangarin GTRES

Irene Urdangarin GTRES