Felip VI va reorganitzar la seva família amb un criteri: els únics que representen la Corona són ell, Letícia i la reina emèrita en menor mesura. Són els tres únics membres de la família que cobren un sou públic d'alt funcionari de l'Estat per presidir actes oficials, els que s'anuncien a l'agenda oficial de Casa Reial. Ningú més ho fa. Elionor ha presidit pocs actes i com a menor no té remuneració pública, la infanta Sofia només acompanya a Elionor o a Felip i Joan Carles viu expulsat de la família. Queden dos cossos estranys, les infantes Cristina i Elena que sempre han cobrat per presidir actes. Ara ja no. Són casos diferents.

infantas cristina y elena de Borbon GTRES
infantes Cristina i Elena de Borbó GTRES

Cristina va ser expulsada de facto de la família quan Felip va prendre-li el títol de duquessa de Palma en ser imputada pel cas Nóos. La infanta va reaccionar de mala manera dient que el rei no li prenia sinó que era ella que hi renunciava. Fals. I un desafiament públic que els va enemistar per sempre. Felip li va fer la creu. La infanta Elena, en canvi, és la germana gran i encara conserva el privilegi de presidir molt esporàdicament algun acte oficial de Casa Reial. Acaba de fer-ho. "Su Alteza Real la Infanta Doña Elena preside el acto de entrega de la XXXII edición del “Concurso de Pintura Infantil y Juvenil para Centros Escolares” curso 2022-2023 de Patrimonio Nacional, con el fin de involucrar a los más jóvenes en la divulgación de los monumentos, palacios, monasterios y jardines que integran la institución, a través de su expresión plástica". Lliura uns premis de plàstica a nens i nenes. Per això ha quedat la pobra. El problema és que ha estat notícia per un gest luxós i innecessari: lluir a l'acte un bolso de Dior de luxe que té un preu de 3500 euros. Un excés exhibicionista que ni Letícia comet.

infanta Elena GTRES
infanta Elena GTRES
bolso infanta Elena GTRES
bolso infanta Elena GTRES

No es tracta de l'estranya tela de quadres blancs i vermells que semblen les estovalles d'una pizzeria. És la bossa de mà de color negre estampat, que segons Lecturas "cuenta con cierre tipo sobre coronado con una enorme letra D (Dior) mientras que a cada lado del asa se cierra con dos grandes letras, CD (Christian Dior). En la actualidad, este concretamente solo lo podrás encontrar en tiendas de segunda mano pero en la web de la marca francesa hay una amplia variedad por un precio de 3.500 euros". Un gest maldestre, exhibir ostentositat en un complement, que recorda que es va casar amb un addicte al luxe, Jaime de Marichalar i que el malnom dels duques de Lugo era duques de Lujo. La filla és una frívola i Elena també. Letícia és més hàbil i acostuma a no dur bossa de mà als actes oficials, se la carrega algú del seu seguici. Elena va pecar de novella, mal acostumada o directament se la bufa quedar com el que és: rica, classista i opulenta. Un cop de destral a la imatge de Felip que és qui autoritza la seva germana a presidir actes on hi representa la Corona. Elena humilia Felip amb el seu gest.