Juan Carlos i la reina Sofia van pensar que mai no casarien la infanta Elena, i això que si no hagués nascut un home, s'hauria d'haver canviat la Constitució, com va succeir amb Leonor, perquè heretés ella el tron. Una reina sola hauria estat un escàndol. Sortia amb amigues i amics, però mai no iniciava una relació seriosa. Almenys que els seus pares sabessin. Els emèrits van estar molt contents quan van veure que existia una gran química amb Cayetano Martínez de Irujo. Serien família de la duquessa d'Alba, però no va succeir perquè el genet va fugir espaordit.

Es va casar finalment en 19994 amb Jaime de Marichalar. Aquell any, la infanta Elena el va definir com una persona molt afectuosa i tenaç. Però una vegada es va casar amb ell va veure que el seu caràcter era molt canviant. Van tenir dos fills per solucionar els problemes del seu matrimoni, però només es van agreujar més. Anaven a divorciar-se, però just l'aristòcrata li va donar un infart i Juan Carlos va demanar la seva filla que no es precipités encara.

infanta Elena
infanta Elena

Juan Carlos ajuda la infanta Elena perquè té moltes despeses

Des d'aleshores la infanta Elena no ha conegut ningú més. És soltera. Se l'ha vist amb amics, però mai no ha volgut refer la seva vida. Viu a pocs metres del parc de 'El Retiro', al luxós barri de Salamanca. L'acompanya la seva filla Victoria Federica, que encara que guanya milions d'euros ara per ara no pensa emancipar-se. Froilán també vivia amb ella, però ara està instal·lat a Abu Dhabi per allunyar-lo del focus mediàtic.

Quan es va divorciar de Jaime de Marichalar, Juan Carlos la va ajudar per tirar endavant. Com amb la resta dels seus nets, ni va voler que a Froilán i a Victoria Federica els faltés de res. Encara que li queden pocs anys per jubilar-se, des de 2008 treballa en la Fundació Mapfre com a directora de projectes. Segons va publicar la revista Tiempo, el seu salari oscil·lava entre 180.000 i 200.000 euros bruts anuals. Sembla que no és suficient per al seu elevat tren de vida. I com es va comentar en diversos mitjans de comunicació, la infanta Elena té un vici que no aconsegueix superar, i aquesta és la seva addicció a les compres compulsives per internet. Juan Carlos s'encarrega de pagar-li tots els mesos una pensió per aquests problemes que van començar en plena adolescència. Els seus pares estaven molt enfadats amb ella i perquè no veiessin en Zarzuela tot el que es comprava, la majoria de coses totalment imprescindibles i innecessàries, les enviava a casa dels germans Fuster, amics de Felipe.

infanta Elena
infanta Elena