La relació entre la infanta Elena i Letizia, així com amb Felip VI, s'ha deteriorat completament. La connexió amb el seu germà s'ha perdut a causa de la presència de l'esposa de Felipe. Després de l'escàndol Nóos i les controvèrsies relacionades amb Juan Carlos, la família es va dividir en dues faccions clarament definides. Els actuals monarques van buscar distanciar-se de la imatge anterior de l'exrei per preservar la reputació de la corona abans que patís un mal irreversible. El 2014, se'l va instar a abdicar i, l'agost de 2020, a exiliar-se a Abu Dhabi, un fet que la mare de Victoria Federica i Froilán considera un deshonor. Està cansada del tracte cap al seu pare, la seva mare i els seus fills, i en diverses ocasions ha confrontat al seu germà i a l'esposa d'aquest, Letizia, el que ha tensat encara més la relació entre ells.

En Zarzuela i a Marivent, les dinàmiques familiars han canviat amb el temps. Palma de Mallorca s'ha convertit al territori de la reina Sofia i Irene de Grècia. Els actuals monarques han reduït significativament la seva presència a l'illa balear, limitant-la pràcticament a situacions anecdòtiques. Tanmateix, les infantes i els seus fills continuen visitant l'illa l'agost per passar temps amb la matriarca dels Borbons.

infanta Elena EP
infanta Elena EP

La infanta Elena és la més borbònica de tots i mai no va suportar la família de Letizia, els menyspreava

La reina ha decidit distanciar-se de la família del seu espòs i prioritzar la seva pròpia. Se la veu amb freqüència en companyia de Paloma Rocasolano, i les portes sempre estan obertes per a la seva mare, fins i tot a Palma de Mallorca, on han viatjat en diverses ocasions.

infanta elena enfadada
infanta elena enfadada

La infanta Elena està molesta per la falta de consideració cap als seus pares per part de Letizia, i així s'ho ha fet saber. Vol que el seu pare, Juan Carlos, torni a Espanya quan ho desitgi i que es deixi de perjudicar la imatge d'ell, de Sofia i de les infantes.

Elena de Borbón s'ha declarat sempre molt borbònica, és una fidel defensora dels seus pares, i no li ha importat mai defensar-los per sobre dels Ortiz Rocasolano, a qui menysprea pel seu cognom plebeu, no estan a l'altura. Sempre s'ha rigut de la mare de Letizia. Fonts properes a la germana de Felipe asseguren que quan ningú no està davant, amb el seu grup d'amigues, parla molt malament de la mare de la reina.