La infanta Cristina ha tornat aquest dijous al Palau Reial per primera vegada en quatre anys per assistir a la missa funeral per la seva bestia Alicia de Borbón-Parma, que va morir als 99 anys el passat 28 de març.

Cristina, recentment absolta com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin, ha entrat a la capella reial del Palau acompanyada de la seva germana, la infanta Elena, però sense el seu marit, segons ha constatat Europa Press.

Les infantes han entrat a la capella minuts abans que arribessin els reis Felip i Letícia, a qui ha rebut a la mateixa porta l'arquebisbe castrense, Juan del Río, que ha tingut el mateix gest amb Joan Carles i Sofia.

Cristina ha assistit a l'acte religiós des de la primera fila de seients reservada a la família del Rei, on també es van asseure la seva germana —la infanta Elena—, les seves tietes —les infantes Pilar i Margarida— i la dona d'aquesta, Carlos Zurita.

Els Reis han presidit l'acte des d'un dosser situat en perpendicular amb l'altar major, mentre que Joan Carles i Sofia tenien dos seients reservats al costat del dosser dels Reis. A la missa funeral per la infanta Alicia de Borbón-Parma, última tieta amb vida de Joan Carles, també hi ha assistit el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, com a ministre de jornada.

ACTE OFICIAL DE CARÀCTER FAMILIAR

La presència de la infanta Cristina aquest divendres al Palau Reial s'explica per la naturalesa de l'acte que, malgrat que es tracta d'una activitat oficial que figura a l'agenda pública de la Família Reial, té un caràcter familiar, no institucional.

Cristina, igual com la infanta Elena, ja no és Família Reial, sinó família del Rei, i en aquesta condició han estat presents aquest dijous al Palau Reial. Des de la proclamació de Felip VI, la Família Reial es va reduir als reis Felip i Letícia, les seves filles —la princesa d'Astúries i la infanta Sofia— i els reis emèrits, Juan Carlos i Sofia.

La infanta Cristina va ser absolta el febrer passat com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals comesos pel seu marit en els anys 2007 i 2008. Va ser declarada responsable a títol lucratiu, raó per la qual ha de respondre solidàriament amb Urdangarin per la quantitat de 265.088,42 euros. Tanmateix, Cristina ja havia pagat abans del judici 587.413 euros, per la qual cosa la justícia li haurà de tornar diners.

El cas Nóos pel qual Urdangarin ha estat condemnat a més de sis anys de presó per la desviació de més de sis milions d'euros de les arques públiques a través d'un entramat societari muntat juntament amb seu soci Diego Torres, ha deteriorat fins al límit la relació personal entre Felip VI i la seva germana.

Els dos germans van arribar a escenificar un enfrontament públic via encreuament de comunicats quan el Rei va desposseir la seva germana del títol de duquessa de Palma, i ella va intentar explicar que hi havia renunciat voluntàriament, obligant el Palau de la Zarzuela a desmentir-la.