Encara que el focus de la Corona espanyola sempre ha estat sobre Felip VI per la seva condició d'hereu, les seves germanes, les infantes Elena i Cristina, també van ser formades amb un objectiu clar: convertir-se en membres respectables i preparats de la família reial, capaços de suportar les exigències d'una vida sotmesa a l'escrutini públic. Al cap i a la fi, si alguna cosa li passava a Felip, la línia successòria seguiria amb elles, amb la qual cosa podrien haver arribat a ser reines.

El que molt pocs saben és que aquesta preparació no es va limitar als estudis o al protocol. Des d'una edat primerenca, ambdues van ser introduïdes en un tractament psicològic intensiu.

Els reis Joan Carles i Sofia van ser plenament conscients que les seves filles, encara que no ocupessin un lloc directe en la línia de successió, estarien sempre exposades. Entenien que formar part de la monarquia no només implicava tenir una bona educació acadèmica o assistir a esdeveniments amb un somriure assajat. Requeria una fortalesa emocional sòlida, capaç de resistir pressions socials, rumors, crítiques mediàtiques i tensions internes.

Joan Carles, Sofia, Felip, Elena, Cristina i els seus gossos / GTRES
Joan Carles, Sofia, Felip, Elena, Cristina i els seus gossos / GTRES

Les infantes Elena i Cristina van ser preparades amb cura

Per això, una vegada se sabia que Felip seria l'hereu i les seves germanes tenien prou edat per assimilar el que estava per arribar, es va decidir que les seves germanes comencessin un procés terapèutic especialitzat. Elena, la major i primera després de Felip en la línia successòria, va començar amb 8 anys. Cristina una mica més tard, quan ja en tenia 10. Les sessions tenien lloc amb professionals de la psicologia infantil, per tal de dotar-les d'eines per gestionar el seu paper com a figures públiques des de la infantesa.

El tractament no va ser puntual. Es tractava d'una rutina estructurada que incloïa aspectes com la gestió emocional, la comunicació en entorns d'alta pressió o la gestió de l'exposició mediàtica. Es buscava que aprenguessin a mantenir les maneres, evitar filtracions del personal i entendre la importància de la imatge institucional. En definitiva, preparar-les psicològicament per al pes de viure en un aparador sempre observat i qüestionat.

Elena y Cristina / EFE
Elena i Cristina / EFE

Aquesta dada, que ha estat durant anys en el més absolut silenci, cobra ara rellevància en analitzar el recorregut posterior d'ambdues. Ambdues han hagut de suportar situacions delicades. Sense anar més lluny, els seus respectius divorcis, els primers oficials entre els borbons. Sense oblidar el que ha suposat per a Cristina ser la banyuda d'Espanya o estar relacionada amb escàndols financers com el del cas Nóos. Ambdues han suportat aquestes situacions amb una enteresa que només pot respondre a aquesta formació emocional. De fet, es diu que la princesa Elionor i la infanta Sofia ha seguit el mateix camí que les seves ties.