La reina Sofia és una estranya per a la majoria dels ciutadans. És l'únic membre de la Família Reial que no és Borbó, tret de Letícia, i després de 60 anys a Espanya segueix semblant més grega que espanyola. Hi contribueix el fet que no parli un borrall de castellà, que no sap ni llegir-lo en públic, i que tingui aquest aspecte prussià. Quan parla arrossega les erres, cosa que li dona un toc inquietant. La seva biografia escrita per Pilar Urbano la va rematar quan  va deixar a la vista detalls que no es coneixien com la seva homofòbia, un odi que Pilar Eyre atribueix a l'homosexualitat encoberta del seu pare, Pau de Grècia. Sofia és una octogenària que mitja Espanya respecta com a soferta dona d'un depredador sexual adúlter i corrupte mentre l'altre mig país la rebutja pel mateix: haver tolerat tantes humiliacions de Joan Carles públiques i privades sense divorciar-se ni obrir la boca per mantenir l'estatus. A Sofia ja la van desposseir d'una Corona, la de Grècia, i no està disposada a perdre l'altra. 

DL u549043 065
Sofia als 85 anys, GTRES

Sofia ara que s'ha tret de sobre el marit viu amb la germana malalta d'alzheimer, Irene, i omple el temps amb actes oficials i actes privats. Una famosa actriu octogenària acaba de revelar que Sofia la va anar a veure al teatre i després van anar a sopar plegades. María Galiana, que té 89 anys, ha passat per La Resistencia de Movistar i ha reconegut aquesta relació donant detalls d'un sopar amb Sofia on el cambrer els va servir peix congelat que era, diu literalment, gasòfia. Relata el caràcter auster, dur i prussià de Sofia. María Galiana, l'àvia de Cuéntame: "Yo he conocido a la reina emérita. Me dijo 'La vemos todos los jueves'. Fue a verme al teatro. He comido dos veces con ella. Una vez en el Casino de Madrid pero el menú fue pescado congelado. La reina es muy austera, es vegetariana, lactovegetariana, no come carne, porque pescado congelado sí comió. Nos pusieron una bazofia rara con verduras. La reina no dio un golpe en la mesa, es mucho más adusta. No se quejó, tiene mucho aguante". Aquesta és la paraula que defineix Sofia: aguante, perquè aguantar Joan Carles per diners és molt aguantar.

DL u556294 003
L'ombra de Sofia, GTRES

Sofia ha passat de ser un dels membres més valorats de la Família Reial a la cua. Un cop el príncep es va convertir en granota i la carrossa en carabassa, Espanya es va despertar del conte i va resultar que la reina devota, professional i bona mare era un símbol de l'antifeminisme, oposada als valors d'empoderament de la dona i una classista. Tots els 40 anys del seu regnat al costat de Joan Carles eren una gran mentida. I ara se sap tot.

La primera estada hospitalària de Sofia

Fa poc va patir una infecció a l'orina que la va portar quatre nits a l'hospital. Mentre el seu marit, Joan Carles, ha visitat desenes d'hospitals per diferents i greus problemes de salut, a les articulacions, als pulmons o a la pell, Sofia no havia estat mai ingressada. Va patir Covid però sense més seqüeles. Pilar Eyre ha recordat quin altre moment va tenir Sofia un ingrés hospitalari, i sobretot per què: la causa oficial d'aquell ingrés, una humil apendicitis, i l'autèntica raó: un avortament, no desitjat sinó accidental. Un altre cop que ens ha mentit la Corona, quan Sofia era princesa i no reina, sota el Franquisme. Eyre, fulminant: "La reina Sofía hospitalizada. Aparte del nacimiento de sus hijos, solo recuerdo una vez en que fue hospitalizada: fue en una visita a Grecia, ya casada con Juan Carlos. Dijeron que era apendicitis pero también se rumoreó que había sufrido un aborto". Va ser a un hospital grec, però si hagués estat espanyol també s'hauria ocultat. Com tota la resta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!