La formació militar de la princesa Elionor continua sent un dels focus més seguits per mitjans i ciutadania. Aquesta setmana, la seva etapa a bord de la fragata Blas de Lezo va arribar a la seva fi. El vaixell va atracar dijous 3 de juliol a Gijón, on també es troba el Juan Sebastián Elcano, completant així un capítol clau en l'itinerari de l'hereva. Però més enllà de les salutacions oficials i les imatges cuidades, el viscut en alta mar no va ser tan exemplar com es pretén mostrar.
Diversos guàrdies marines que van compartir travessia amb la princesa han començat a parlar. El que expliquen trenca amb la versió oficial. Asseguren que Elionor amb prou feines va participar en les tasques més exigents. La seva implicació va ser, en paraules d'alguns, "simbòlica". Va evitar els torns més durs. Es va mantenir al marge de les maniobres tècniques. No va suar com els altres i tampoc no es va integrar.
La princesa Elionor passa de puntetes pel Blas de Lezo
La seva rutina, diuen, era diferent. Mentre la resta del personal complia amb horaris rigorosos, ella seguia un altre esquema. Més descansos. Més temps en zones comunes. Més càmeres, menys esforç. Diversos oficials, discretament, haurien ajudat a maquillar el relat oficial. Es va començar a parlar en veu baixa. Es van creuar mirades. I l'engany va quedar al descobert.
"És aquí per a la foto", va comentar un dels companys. El que havia de ser una instrucció militar es va convertir en una posada en escena. Tot sembla respondre a una estratègia: projectar una imatge de princesa preparada, sense assumir realment les dificultats de l'entorn castrense.
En el Juan Sebastián Elcano va ser el mateix
Aquest patró no és nou. En el Juan Sebastián Elcano, la seva anterior destinació, ja es parlava que havia estat apartada d'activitats per presumptes problemes de mareig. Una excusa, segons alguns, per alleugerir encara més la seva experiència formativa.
Ara, en el Blas de Lezo, els comentaris es multipliquen. Fins i tot es parla de privilegis que van arribar a molestar part de la tripulació. Horaris flexibles. Tasques filtrades. Excepcions constants. Tot això confirmat per oficials que, encara que fidels al protocol, reconeixen en privat que el viscut no va ser igualitari per a tothom.
La futura reina, segons aquesta versió, no ha rebut la mateixa formació que els seus companys. No ha viscut el mar com l'han viscut ells. No ha patit les mateixes nits sense dormir. I no ha treballat al mateix nivell. I això, per a molts, és un problema.
La sensació a bord va ser clara: Elionor no va fer el mateix que els altres. No va ser una més. I el pitjor no va ser que no pogués. El pitjor, diuen alguns, va ser que ningú no esperaba que ho fes.