Frederic X de Dinamarca acaba de fer 56 anys. És el seu primer aniversari com a rei, després de l'huracà Genoveva Casanova, amb fugida de la seva dona Mary Donaldson, immolació de la vella Margarida II, i coronació exprés el passat 14 de gener. Una mesura extrema per salvar la monarquia més antiga del món. L'ha fet grossa, i tant que sí. Tanmateix, l'escandinau encara pot donar gràcies, perquè la jugada li ha sortit més o menys bé. Si més no, te la corona sobre el seu cap i la promesa de pau de l'australiana, a qui han comprat el seu silenci a canvi d'or. No se suporten, però mantenen la paradeta oberta. Els hi va la vida, el sou i els privilegis.

La que no sembla tan contenta, però, és la socialité mexicana. Des del passat mes d'octubre de 2023, la seva vida s'ha convertit en una fugida constant. Deuen ser els remordiments, el despit o la vergonya. Sigui el que sigui, la Casanova riallera que recordàvem ara és una mena de fantasma del passat. Ni quan està amb la seva filla Amina, de 22 anys, li passa la ganyota de pomes agres. I és que l'exdona de Cayetano Martínez de Irujo viu amb l'ai al cor constantment: quan sent notícies de Dinamarca, entra en pànic. L'aniversari del presumpte amant ha vingut amb regal. I ella ha correspost amb un altre. Tots dos, amargs.

Federico X GTRES
Frederic X / GTRES

El diari 'Elkstra Bladet' recull les paraules del president de l'organisme Transparència Internacional de Dinamarca, qui ha estirat l'orella al rei per les seves errades i faltes: “El que va passar amb Genoveva Casanova és un reflex de l'opacitat d'en Frederic: no se sabia res del seu viatge a Madrid, així com d'altres moviments a l'estranger que no va notificar mai. Tampoc se sap quant li va costar a l'erari públic”, assenyala. La cleca no acaba aquí: “Si els membres de la Casa Reial fan ús dels recursos de l'ambaixada, com cotxes i xòfer, no pots pagar el compte en secret. La despesa ha de ser pública”. El regnat està sota sospita permanent, i ni el sacrosant sentiment monàrquic danès li salva la papereta. Les crítiques no només han fet mal a la Casa Reial, que insisteix a considerar aquella cita romàntica com un viatge privat per veure una amiga. També han fet que Casanova torni a comportar-se de manera erràtica i visceral. 

Genoveva Casanova Instagram
Genoveva Casanova fent running / Instagram
Fede X GTRES
Frederic X fent running / GTRES

El gest radical de la socialité, més adient per a una adolescent que per a una senyora de 47 anys: fer desaparèixer el seu perfil a Instagram. Maduresa, clar que sí. Ja no ens ensenya les seves sortides a practicar running, ni comparteix les seves profundes reflexions. Res. Missing. Aquest és el regal que envia a Copenhaguen, el ghosting temporal. Perquè tornarà, clar que sí. El fitxatge per 'El Desafío' farà que torni, ni que sigui per contracte. Ara bé, mentre arriba l'estrena es pot permetre aquestes frivolitats de fer-se l'ofesa, la dolguda. Fer veure que no ho supera. Ella sabrà. Queda més retratada amb actituds com aquestes que mantenint-se allunyada de la polèmica. Digueu-nos malpensats, però de vegades sembla que li interessa tot aquest merder. El paper de màrtir pot ser molt sucós. 

Genoveva Casanova Amina GTRES
Genoveva Casanova i la seva filla Amina Martínez de Irujo / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!