La situació entre Felip i Letícia ja no és un secret ocult. La connexió entre ells està completament fracturada. La reina, en un intent de mitigar els rumors, va contactar personalment a Jaime del Burgo per abordar l'assumpte. Encara que li va sol·licitar que guardés silenci, en no poder aturar les seves paraules, només va suplicar que no esmentés res durant l'aniversari de Leonor, per evitar entelar un dia tan rellevant. En aquest sentit, va mostrar respecte envers qui alguna vegada va ser el seu gran amor. Segons un advocat, s'afirma que la reina va mantenir una relació extramatrimonial amb ell durant diversos anys. Fins i tot planejaven establir-se a Miami i formar una família mitjançant gestació subrogada. Tanmateix, en aquell moment, la filla de Paloma Rocasolano havia ascendit a la posició de princesa i estava esperant la seva primera filla. Realitzar tal acte hauria desencadenat un escàndol, pel que se'ls va prohibir. Letícia mai no va sentir un veritable amor per Felip; ell, per la seva part, es va sentir atret per ella, qui aleshores era presentadora de notícies en TVE, i ella va permetre que això passés, malgrat conèixer les possibles repercussions. Sempre va mostrar una ambició desmesurada, però aviat es va adonar que no encaixava en aquest món.

Felip VI
Felip VI

Els monarques van enfrontar una crisi significativa el 2012, just quan la corona estava en el seu punt més baix. Els actes inapropiats de Juan Carlos eren una gran preocupació, i aviat va sortir a la llum el cas Nóos, en el qual hi havia implicats Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina. La confiança dels ciutadans en la institució es va esvair. Aquests problemes familiars van desestabilitzar el matrimoni, que ja estava en un punt de separació a causa de l'engany. Felip va recórrer al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en sospitar de les activitats de la seva esposa, confirmant així que li estava sent infidel amb una altra persona.

Des d'aleshores, Felip i Letícia han viscut separats. Van decidir no divorciar-se per evitar un escàndol, optant al seu lloc per posar fi a la convivència, seguint l'exemple de Juan Carlos i Sofia. Encara que resideixen al mateix recinte, habiten en cases diferents; la reina es va traslladar quan la situació es va tornar insostenible. A més, van començar a relacionar-se amb altres amics i sortir amb altres parelles, la qual cosa va exacerbar la gelosia.

La nova vida de Felip, allunyat de Letícia, ja és coneguda pels Borbons

En els últims mesos, el distanciament i la tensió entre ells s'han tornat més evidents. Felip ha continuat la seva vida a part de Letícia. Des que Leonor i Sofia ja no resideixen a casa, la convivència s'ha tornat insostenible. En els últims dos mesos, el rei ha estat fora en set ocasions, acompanyat tant per amics de la infantesa com per una misteriosa dona, aparentment una hereva adinerada. Els escortes acompanyen Felip durant les nits dels caps de setmana i en les hores primerenques de la matinada per motius de seguretat, impedint que es facin fotografies amb aquesta dona misteriosa. S'ha observat que es reuneixen en la residència del seu amic Álvaro Fuster.

Sofia, Felipe i autoritats Final Copa Del Rei Twitter
Sofia, Felip i autoritats Final Copa Del Rei Twitter

creu que Felip podria haver-se vist amb aquesta dona una vegada més aquest últim cap de setmana a Sevilla, per aquesta raó no va voler que la infanta Sofia l'acompanyés a la final de Copa del Rei a la Cartoixa. El monarca va arribar diumenge al matí a Madrid per retrobar-se amb el seu pare i les seves germanes a la Zarzuela. No va sortir el mateix dissabte perquè el partit va acabar molt tard. Alguns asseguren que ja s'hauria atrevit a portar-la a la Zarzuela, igual que va fer Letícia amb Jaime del Burgo. Els reis viuran en cases diferents, així que ja no hi hauria problema en portar-la a palau. De fet, els Borbons, especialment Juan Carlos, ja coneixerien aquesta relació, i ha quallat molt bé en la família, molt més que Letícia.