Aquest dimecres es va produir la primera votació al Congrés dels Diputats per formar el nou Govern d'Espanya. No hi va haver sorpreses. Alberto Núñez Feijóo va perdre la votació amb 172 vots a favor i 178 en contra. Aquest divendres hi haurà una nova votació, però tampoc no s'espera que canviï res. El líder del Partit Popular continuarà sense ser investit com a President.

Un Feijóo que, tanmateix, ha estat la proposta del rei Felip VI per ser el nou dirigent de l'estat per al pròxim mandat. El monarca no ha vist amb bons ulls els tractes que ha mantingut Pedro Sánchez amb els partits d'esquerres i els independentistes. I considera que la millor opció per a la pròxima legislatura és el PP, amb tot el que això comporta. És a dir, VOX amb veu i vot.

Això assegura a Felip la continuïtat d'una Espanya unida, encara que sigui per imposició. És per això que davant de la situació actual, tal com es comenta en alguns cercles, Felip podria deixar passar els dos mesos de termini sense nominar un altre candidat fins que s'hagin de convocar noves eleccions.

Pedro Sánchez debat investidura Congres Efe
Pedro Sánchez debat investidura Congres Efe

Envit de Pedro Sánchez a Felip VI

Tanmateix, el Cap d'Estat s'hauria trobat unes cartes sobre la taula que no esperava. Pedro Sánchez l'ha posat contra les cordes perquè el proposi com a nou candidat i doni llum verda quan guanyi la investidura. El futur de Felip i Letícia, i també de la princesa Elionor, està en joc.

Explica el portal Hispanidad que Pedro Sánchez ha donat un ultimàtum a Felip. Una de dos: o nomina al líder del PSOE per governar Espanya durant els propers quatre anys o posarà en marxa un referèndum entre monarquia i república. L'esmentat referèndum seria consultiu, però deixaria en evidència a la monarquia i remouria els fonaments de la casa reial. Posaria en seriós dubte la necessitat de tenir reialesa a Espanya.