Un, dos, tres, quatre, cinc. Cinc segons. Això és el que va trigar el rei d'Espanya a protagonitzar la primera pífia del seu últim viatge oficial. Felip VI es troba a Santo Domingo, capital de la República Dominicana, amb motiu de la Cimera Iberoamericana 2023. L'avió presidencial aterrava a primera hora del matí, hora peninsular, i el Borbó, després de saludar el pilot, començava a caminar en direcció a la petita representació oficial que li donaria la benvinguda. Somrient, despreocupat, una mica cansat i potser atordit per les 9 hores de travessa per l'oceà Atlàntic i el Mar Carib, era a punt de posar un peu a l'escala. 5 segons. I el desastre. O la comèdia, com vulguin.

Les qüestions protocol·làries són una caixa de sorpreses quan parles de la Casa Reial espanyola. O es passen vint pobles, com Victoria Federica agenollant-se cada vegada que saluda un familiar, o se'l passen per l'arc de triomf. Hi ha moltes maneres de fer-ho, clar; en ocasions han estat situacions provocades pels mateixos protagonistes, però d'altres els encarregats de vetllar per les normes han abandonat les seves funcions. Aquest seria el cas que ens ocupa, el de la famosa escala de Santo Domingo. Una escena que recordarem sempre pel títol de "l'ombra de Felip duu armilla fluorescent".

Avión Felipe VI República Dominicana EFE
L'avión de Felip VI aterrant a República Dominicana / EFE

Felip i la pífia de Casa Reial en baixar de l'avió a República Dominicana

Si algú del seguici reial s'hagués pres la molèstia de controlar la sortida del monarca espanyol de l'avió hagués evitat que un espontani arruïnés el vídeo i les fotos commemoratives del viatge. Si aquesta persona estava massa enfeinada amb d'altres tasques o senzillament va pecar de dropo no ho sabem pas, però el que sí podem jutjar és el resultat del numeret. I és ridícul. Inofensiu també, però diu molt de la seriositat espanyola, de la cura dels detalls, de la sensació de manca de professionalitat. La monarquia ha de ser-ho, però no ho demostren pas. Com jutjar, si no és així, que hi hagi un operari de l'aeroport a un metre de Felip baixant les escales. Molt a prop, com si fos... la Letícia. Per exemple. Però de dona i reina el senyor aquest tenia poc. Mirin.

Felipe avión República Dominicana EFE
Felip baixant de l'avió amb companyia inesperada / EFE

El vídeo deixa molt malament els responsables de protocol del rei d'Espanya

La imatge fixa és de traca i mocador, però el vídeo és un incunable. Els moviments del guardaespatlles improvisat de Felip són sigil·losos, com dient "que no me vean, por favor". El moment culminant, amb el rei a punt d'encaixar les mans amb els seus amfitrions i guies pel país caribeny, és d'Òscar. Passa per darrera del monarca a punt de topar amb ell. Però és hàbil i evita el contacte i la targeta vermella directa, per continuar després la seva fugida fins al punt més ignot de la geografia del país. El més lluny possible per evitar que l'esbronquessin, pobre. Ell estava fent la seva feina; si un altre no havia fet la seva que ningú li carregués el mort a sobre. Es marca un Houdini tan sensacional com la seva baixada en al més pur estil vedette convidada a l'espectacle.

Felipe VI operario avión @casareal
Felip VI amb la seva ombra d'armilla reflectant / @casareal
Felipe VI operario avión maniobra evasiva @casareal
L'operari fugint per cames de Felip VI / @casareal

No sabem com et dius, operari fosforit, però t'estimem. Ets el Jimmy Jump dominicà.