La tensa relació entre Sofia i Paloma Rocasolano es remunta al casament de Felipe i Letizia. En aquesta ocasió, a Jesús Ortiz, pare de Letizia, se li va demanar que no assistís amb la seva parella, la qual cosa va marcar l'inici de les hostilitats. Segons el protocol, Sofia havia d'acompanyar el seu fill Felipe, la qual cosa es va complir, mentre que Juan Carlos havia d'entrar del braç de la seva consogra Paloma, el que no va passar. En canvi, el llavors rei va entrar acompanyat de la seva germana Pilar. Aquest fet va ser molt comentat i criticat, ja que es va considerar un menyspreu cap a la família de Letizia, que mai no ho va perdonar i el va tenir present per a futures ocasions. Segons els comentaris de l'època, es va argumentar que Colom, per ser sindicalista i filla d'un taxista, no complia la imatge que volien projectar.

El menyspreu va ser orquestrat a Zarzuela, no per Juan Carlos, a qui no li importaven aquests detalls. Tanmateix, la decisió va ser presa per evitar que Colom, descrit com a "sindicalista i baixeta", acompanyés el rei, la qual cosa, segons ells, hauria resultat ridícula i poc solemne. Al seu lloc, van optar per Pilar, la germana alta i vídua del rei, desafiant la lògica i el protocol establert. Paloma Rocasolano, en canvi, va entrar a l'esdeveniment del braç de la seva filla Telma, qui era soltera en aquell moment. A més, també van vetar la segona esposa de Jesús Ortiz. Aquests esdeveniments van deixar Letizia amb un mal record del seu casament, un dia en què, segons Pilar Eyre, va patir febre psicosomàtica a causa de l'estrès i la tensió.

Paloma Rocasolano
Paloma Rocasolano

Malgrat les humiliacions, Paloma Rocasolano va suportar tot pels beneficis de ser la mare de la reina d'Espanya. Estava orgullosa de la seva filla Letizia, sabent que la seva ambició la portaria lluny, encara que no anticipava fins a quin punt. Avui, Paloma és considerada una de les dones més poderoses d'Espanya. Ser la mare de la reina li ha portat nombrosos beneficis, encara que no busqui estar constantment a l'ull públic. Gaudeix sent reconeguda als millors restaurants i botigues d'exclusives, especialment en les de cosmètica i moda.

Paloma Rocasolano va acceptar el pacte de silenci a canvi de beneficis

Paloma ha aprofitat el seu estatus de manera significativa. Visitava diàriament el Palau de la Zarzuela, utilitzava cotxes oficials i gaudia de menjars exquisits. A més, solia visitar Letizia i les seves netes a Marivent i navegava al iot Fortuna per la Mediterrània. Letizia s'assegurava que no li faltés res, amb diners que suposadament provenia de Felipe i, en última instància, de Juan Carlos. Paloma va gaudir d'aquests luxes a compte de l'emèrit i, per extensió, dels ciutadans espanyols.

Paloma Rocasolano
Paloma Rocasolano

Desafortunadament, amb la recent campanya de desprestigi contra la monarquia, Paloma Rocasolano ha perdut tots aquests privilegis. Els Borbó han recuperat terreny perdut com una forma de revenja contra Letizia, deixant Paloma sense els beneficis que alguna vegada va gaudir.

La relació de Felipe i Letizia sempre hauria estat una farsa, segons Maica Vasco. Van firmar un pacte de silenci en què també va participar Jaime del Burgo, però ara que l'advocat l'ha trencat ja no fa falta continuar fingint. El rei ha trencat relacions amb tota la família de la seva dona. Ja no és benvinguda. Encara Letizia pren alguna decisió al pavelló del Príncep, però en Zarzuela no pot entrar, és terreny de la reina Sofia.