El 22 de maig del 2004, avui fa 15 anys, els aleshores Prínceps d'Astúries van entrar a la Catedral de la Almudena per segellar el seu amor per sempre (?) davant els ulls dels espanyols. L'hereu i la periodista es casaven en un dia plujós, en la boda més trista que recorda un cronista blau com Peñafiel, que les ha vist de tots colors. Aquest dimecres els més monàrquics agafen posicions per omplir-se la boca de corona. Però per molt que encara hi hagi que sigui més papista que el Papai més borbònic que els Borbons, és evident que la imatge de la Casa Reial espanyola ha anat clarament cap avall. El que projectaven fa quinze anys els reis i la seva família no té res a veure amb el que es pensa ara d'ells.

Letícia i Felip boda  Casareal

Casa Real

El diari El Mundo ha aprofitat aquesta efemèride per fer una anàlisi detallada d'una de les fotos que van passar a la història d'aquell dia de fa quinze anys. Una foto que, directament, avui seria impossible de reproduir-se. Una imatge d'una feliç família que el 22 de maig del 2019 ja no ho és tant. I no només per les diferents defuncions que han lamentat durant aquest temps, sinó també pels escàndols que han envoltat els Borbons des d'aleshores. Aquesta és la foto d'aleshores. Si en féssim una altra d'igual ara, hi hauria molts buits:

FOTO CASAMENT LETICIA FELIP GTRES

GTRES

Una foto que deixa Los diez negritos d'Agatha Christie en foc d'encenalls. Primer, pels diferents membres que han mort durant aquests quinze anys: com Enriqueta Rodríguez, l'àvia materna de la reina, a l'esquerra de les imatges, que moria quatre anys després de l'enllaç. Igual que el seu marit i l'avi taxista de la reina, al seu costat, Francisco Rocasolano, que moria als 98 anys el juliol del 2015. El primer, però, en perdre la vida després de la boda va ser José Luis Ortiz, l'altre avi, que va morir el 2005 a Astúries. És clar que la tràgica mort que més lamenta Letícia va ser, evidentment, la de la seva germana Érika, als 31 anys, el febrer del 2007, a la foto, de vermell, al costat de Marichalar.

Erika ortiz, germana leticia GTRES

GTRES

Tampoc hi apareixerien d'altres persones de la foto, per altres motius. Urdangarin ja no vesteix d'esmòquing i ara està a Brieva complint condemna de cinc anys i deu mesos. La seva dona, la infanta Cristina, ja no viu a Pedralbes. Ni a Espanya. Es va mudar el 2009 a Washington i des del 2013 a Ginebra. Per no parlar de la seva germana Elena, que després del casament es va convertir en la primera separada oficialment de la família, amb un Marichalar que ja ha desaparegut del dia a dia amb la seva família política. D'altres que ja no tenen res a veure amb els Borbons són, per exemple, Antonio Vigo, cunyat de la reina i que llavors era parella d'Érika. Al 2009 va refer la seva vida i té dos fills més a banda de Carla, la seva neboda a qui Letícia ha obligat a callar amb un contracte, i no parlar de la família reial.

carla vigo ortiz instagram

A banda dels nens, i dels que encara no havien nascut, el dubte seriós que també tenim és si apareixeria en un hipotètic revival d'aquella foto la persona que apareix a la dreta de tot de la imatge, la tieta conflictiva de la reina, Henar Ortiz. Conflictiva perquè els canta les quaranta i diu veritats, cosa a la que els Borbons no estan acostumats. Declarada republicana, no amaga les crítiques als reis i no té relació amb la seva neboda. Quan Felip i Letícia celebrin les noces de plata -si és que hi arriben-, ja veurem qui sortirà a la foto.