Aquest 12 d'octubre, com cada any, Felip i Letícia treuen la pols a les seves millors gales, als vestidets militars, a les medalletes, i s'empolainen per presidir un dia que a les espanyes està marcat en vermell al calendari. El Día de la Fiesta Nacional, pregonen a Zarzuela. El Día de la Hispanidad, diuen d'altres, orgullosos. Però molt més encertat és batejar-lo com ho ha fet a primera hora del matí el genial Jair Domínguez: " "Feliç dia del genocidi i l’exportació de sífilis"... A la Casa Reial van com bojos perquè tot surti bé, la desfilada no tingui cap sorpresa com aquella vegada que un paracaigudista es va estimbar amb la bandereta contra un fanal. La cabra de la legió ja està pentinada i alimentada, no massa, no sigui que es posi a fer les seves necessitats enmig del recorregut. I la princesa Elionor, nerviosa per vestir-se de soldadito español ara que està fent la instrucció militar en una acadèmia de Saragossa.

elionor jura bandera2
Elionor, en la jura de bandera / @CasaReal

Des de primera hora del matí no para de sentir-se "¡Viva España!" pels carrers de Madrid, al pas del cotxe dels reis Felip i Letícia. Tot a punt pel paripé anual de la desfilada. No serà, però, l'únic acte previst per aquesta jornada. Després, la festa continuarà al Palacio Real de Madrid, per diferents autoritats i ciutadans, que, com dèiem, enguany comptarà per primer cop amb la presència de la princesa. Segons l'agenda de la Casa Reial, la recepció començarà a un quart de dues del migdia, quan els monarques i la seva filla aniran saludant un a un als palmeros que volen sortir a la foto. El Salón del Trono del palau, assistirà, doncs, a un nou besamans per part de les diferents autoritats i convidats. L'any passat hi van anar més de 2.500 convidats. Vanitatis recorda que "Por desgracia, a no ser que seas uno de los invitados al Palacio Real, la parte del besamanos no está abierta al gran público. Al contrario que el desfile de las Fuerzas Armadas y cuerpos de seguridad del Estado, al que se pueden acercar todos los españoles".

besamanos2
El besamans del 12-O

El citat mitjà, però, a més de recordar aquesta dada, explica una altra que ens ha sorprès. Bàsicament, perquè si una cosa han de fer els reis, si una sola i punyetera cosa han de fer els reis, és anar saludant al personal. No tenen massa cosa més a fer. Però, pobrissonets ells, resulta que els cansa saludar tant i tan seguit i l'any passat, i s'espera que aquest any passi el mateix, "los Reyes necesitaron hacer cuatro descansos para poder estrechar las manos de todos ellos"... Quatre descansos, fent esperar els convidats, perquè els Borbons havien de descansar... Descansar de donar la mà. S'ha de tenir poca vergonya i molta barra. No un, ni dos, ni tres... quatre pauses, quatre breaks, amb tots els convidats allà fent cua mentre esperen que ses majestats es dignin a tornar a fer anar el canell i encaixar la mà als seus súbdits... I ells, anar empassant.

besamanos
El besamans del 12-O

Espanya, país de fireta. I de palmeros.