S'acosta la data: 6 de desembre. Dia de la Constitució i últim aniversari rodó de la Carta Magna que Joan Carles es veu amb cor de celebrar, ara que és octogenari. La Carta Magna compleix 40 anys dijous i com estava anunciat des de setembre, ell exigeix ser-hi i així serà. La tesi ja publicada és la següent: "Don Juan Carlos se resiste al sacrificio. No quiere abdicar, no quiere renunciar a su presencia en unos actos que justifican toda una vida. La Constitución y el 23-F son los jalones de su reinado". Dit i fet. Ni la foto amb l'hereu saudita l'impedira ser al Congrés dels diputats amb el seu fill. Per primer cop en democràcia dos reis junts a la seu de la sobirania nacional. Però Felip el vol lluny i el protocol l'envia a can Pistraus.

rei felip i joan carles gtres

GTRES

Com qui sent ploure, Felip no s'asseurà al costat del rei emèrit. La ficció de tenir quatre reis té un límit. De rei només n'hi ha un: Felip. Letícia no és reina sinó consort i els pares són emèrits pero no regnen. Felip vol que quedi clar i el diari més monàrquic d'Espanya ho explica amb tota la cruesa: "En la zona en la que habitualmente están los taquígrafos, delante de la presidencia, se instalará otra presidencia en la que se situará Don Juan Carlos con los presidentes del Gobierno de la democracia y los padres de la Constitución" (ABC). Aznar, Roca, Zapatero, Herrero de Miñón... tots els gerros xinesos de la democràcia i allà entre tots el més gros: Joan Carles. Al racó on les taquígrafes copien tot el que es diu a la tribuna.  A la llotja presidencial de l'acte només un: Felip VI.

felip i joan carles militars  efe

EFE

Joan Carles no anirà al "gallinero", com ell va qualificar la tribuna de convidats. Tampoc co-presidirà l'acte. No tindrà cap funció. Anirà al racó de pensar. El discurs serà del seu fill. Ni tan sols tindrà cura de l'hereva. Elionor es pren el pont i no assistirà a cap dels actes commemoratius dels 40 anys de Constitució. I Letícia? Ella és la mà que remena les cireres.