A TVE hi ha una raresa una nit a la setmana. La TV pública espanyola emet un programa pensat i fet en llengua catalana. Passa cada dijous a La 1, al segon prime time fins a quarts de dues de la matinada. És Obrim fil, el debat presentat per Xavier Sardà. Fa audiències més que correctes tractant-se de TVE-Catalunya: l'última nit un 4,5%.

D'entre els tertulians habituals n'hi ha dos que representen a la perfecció dues formes d'entendre la vida: l'exdirector de La Vanguardia Màrius Carol i l'actriu i escriptora Estel Solé.

estel sole TVE

marius carol TVE

Estel Solé i Màrius Carol, TVE

Sardà és molt hàbil encarant-los. Màrius Carol és l'establishment català, monàrquic, del Barça, oficialista i que viu a l'Upper Diagonal. Estel Solé és l'actriu pluri-empleada per arribar a final de mes, amb fills i havent de viure fora de Barcelona, a Molins de Rei, que explica el seu drama quan la propietària no li renova el lloguer.

Estel Solé es va fer molt popular gràcies al seu paper al millor culebrot dels últims anys a TV3, La Riera creada per la seva parella, el dramaturg David Plana. Ara té una "columna d'opinió" en un espai de prestigi, La Tribuna al programa Tot es mou d'Helena Garcia Melero. Com Rahola, Cuní o Rosel, els divendres Estel Solé.

estel sole TV3

Estel Solé, TV3

Qui  abans ocupava aquesta Tribuna de TV3 era Màrius Carol. Ara fa de tertulià amb Melero. Dos opinadors i dues formes d'entendre la vida que s'han vist enfrontades a Obrim fil aquest dijous. Debatien sobre la policia.

Màrius Carol, que hi feia el paper d'home d'ordre, defensava les bondats del sistema i denunciava el menyspreu creixent contra la policia, especialment entre els joves. Estel Solé ha saltat i ha burxat on més mal fa als monàrquics: la corrupció del rei Joan Carles. Vídeo:

Estel Solé: "Ens equivoquem quan assenyalem com burros els joves. Per què no assenyalem el nostre... el rei d'aquest país? Se n'ha anat i els joves és l'exemple que estan veient. Com tu t'equivoquis en la declaració de la renda pringaràs que t'hi cagues i aquí hi ha un senyor que ha robat a mans plenes i li diuen 'Bueno, torni el que ha robat i no l'investigarem ni anirà a judici".

Sardà no ha sabut moderar aquest gran moment televisiu: hauria d'haver fet que Màrius Carol, per ser qui és, respongués a això. Però no. Màrius Carol decideix callar i no té res a dir contra l'argument que el cap de l'Estat ha defraudat a Hisenda milions d'euros. A Carol li ha quedat aquesta cara:

marius careol estel sole TVE

Màrisu Carol i Estel Solé, TVE

Un gran moment televisiu. Solé representa una Catalunya i Carol una altra. És un dels dos o tres periodistes catalans que més saben del rei Joan Carles. Ha estat el corresponsal del Grup Godó a la Casa Reial durant anys. Ha seguit Joan Carles per tot el Planeta.

Àcida i pertinent Solé, hàbil Carol amb el seu silenci. Obrim fil, cada dijous. I el rei, enfilat.

-----

joan carles mans juntes i cara GTRES

Joan Carles victoriós, GTRES

Màrius Carol és bo explicant anècdotes de Joan Carles. En una visita oficial del monarca al Parlament de Catalunya, el guia li va explicar al rei que al pis de dalt hi havia les golfes, aquell habitacle entre la teulada i el sostre més alt d'una casa.

El guia era catalanoparlant i va explicar-li en castellà al rei fent servir una catalanada: "Majestad, aquí están las golfas (sic)". Joan Carles, expert en el tema, li va respondre "Caramba, aquí en el Parlament tenéis de todo". Entenia que les golfas eren una altra cosa. Hilarant explicat per Màrius Carol.

Això obre un futur debat a TVE-Catalunya si Xavier Sardà no té por de perdre la feina. Encara no s'ha atrevit a fer el col·loqui sobre si els catalans volen tenir rei. Sardà ja és establishment.