El 12 de novembre ha estat la data triada per a la publicació de les memòries del rei emèrit Joan Carles I. Un llibre titulat Reconciliación que, com bé indica aquest títol, busca un acostament al poble espanyol. El perdó d'uns ciutadans de qui s'ha rigut durant dècades, en les quals ha vetllat únicament pel seu interès personal. Un exercici d'emblanquiment de cara a una possible tornada a la que diu que és la seva pàtria.
"El meu pare sempre em va aconsellar que no escrigués les meves memòries. Els reis no es confessen. I menys, públicament. Els seus secrets romanen soterrats en la penombra dels palaus. Per què el desobeeixo avui? Per què he canviat d'opinió? Perquè sento que em roben la meva història", afirma l'emèrit en les seves memòries, segons va revelar Planeta. És a dir, vol explicar la seva versió, ocultant tot allò que no interessa i parlant només de les seves bondats, si és que n'hi ha.
Un altre llibre del rei emèrit sortirà 21 dies abans que 'Reconciliación'
Però no és l'única publicació sobre l'exmonarca que es publicarà aquells dies. Segons revela Pilar Eyre en el seu blog de la revista Lecturas, uns dies abans, el 22 d'octubre, sortirà a la llum El Rey. Un treball que, com apunta Eyre, conté "les confessions de viva veu que Joan Carles va dictar durant set mesos a trenta cintes magnetofòniques a José Luis de Villalonga i que van aparèixer l'any 1993".
Recorda Eyre que aquest llibre ha estat "misteriosament" desaparegut. I que ha estat l'editorial La Esfera qui l'ha recuperat. S'entén que aprofitant l'interès que ha despertat Reconciliación. A més, aquest document de 500 pàgines, contindrà un pròleg i un prefaci nous. I en ell, Joan Carles parla sobre temes profunds, com la seva infantesa, la seva relació amb la reina Sofia, o el seu afany per reunir riquesa.
Joan Carles I va advertir fa 32 anys del que no estaria disposat a permetre
Però Joan Carles no només parla d'aquell moment. L'emèrit també fa auguris sobre el futur. I el cert és que sembla que sabia el que podria passar-li amb el pas dels anys. Hi ha un missatge que fins i tot deixa clar que farà el necessari per no morir fora d'Espanya.
"Quan era nen el meu pare em va dir, saps, Juanito, un rei no ha d'abdicar mai". I afegeix: "Morir en l'exili ha de ser el pitjor que pot passar-li a un home!".
El primer ja ha hagut de viure-ho Però no pensa consentir el segon. Ja els l'ha deixat clar al seu fill, el rei Felip VI, i també als alts càrrecs de la casa reial. D'allà els seus intents de cridar l'atenció amb mètodes com les denúncies a Corinna Larsen o a Miguel Ángel Revilla, les seves visites constants a Espanya o la seva posada en marxa del seu trasllat a Cascáis. Vol tornar a Espanya definitivament i farà el que calgui per aconseguir-ho. Un comportament que no agraden res a Felip, però de què ja va ser avisat fa 32 anys.