El discurs en català de l'hereva de la Corona espanyola, la princesa Elionor, s'ha convertit en l'arma llancívola de l'unionisme per intentar convèncer els catalans que "con los Borbones vivimos mejor". Una nena de 14 anys que mai no ha trepitjat Catalunya, tot i el seu títol nobiliari de princesa de Girona, que parla (o recita, ves a saber) amb la desimboltura que ja voldrien molts ciutadans nascuts a casa nostra i especialment molts polítics que es presenten a les eleccions a les circumscripcions catalanes. L'adolescent ho va fer molt bé, cert. I prou. No vulguin veure res més que la feina malaltissa de la Casa Reial per aconseguir un accent i una dicció gairebé perfectes en la llengua de l'enemic. De ponts, d'entesa, de diàleg (que no sigui de cartró pedra), ni parlar-ne. Podríem incloure el discurs com una atracció més del Poble Espanyol. Una representació folklòrica lluïda, i de la qual alguns intenten esbrinar-ne el secret. 

visita rei princesa girona felip vi elionor - sergi alcazar

Sergi Alcàzar

Hipnosi? Mètodes de tortura? Elionor escolta Txarango o La Pegatina? La perfecta pronunciació de la nena intriga tothom. I alguns s'atreveixen a explicar-ho, o almenys, a fer-se ressò de suposades filtracions. Com han fet al Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio, on a banda d'elucubrar amb l'existència d'un misteriós professor particular per a Elionor, inclouen justament la ràdio com a catalitzador de l'excel·lència oral de la jove. Felip i Elionor escolten la ràdio pública catalana per polir la seva parla, un costum que va començar l'actual monarca i que ha traspassat a la seva hereva. Els resultats, però, estan a anys llum en el cas de l'un i l'altra.

Visita Reis FPdGi Felip VI Reina Leticia Princesa Elionor Sofia - Sergi Alcàzar

Visita Reis FPdGi Felip VI Reina Leticia Princesa Elionor i Sofia - Sergi Alcàzar

La imatge mental de pare i filla sentint Mònica Terribas, Empar Moliner o Laura Rosel al Palau de la Zarzuela és tan surrealista com esgarrifosa. Sigui com sigui, la nena li ha passat la mà per la cara a El Preparao: es nota la influència de Letícia, sempre obsessionada amb l'educació de la seva progènie.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat