Felipe i Letizia passen actualment una nova fase de tensions en el seu matrimoni, encara que en aquesta ocasió busquen mostrar una façana d'unitat davant les adversitats. El 2013, va sortir a la llum que la parella va estar a punt del divorci, amb els mitjans de comunicació llestos per publicar titulars que anunciaven la separació imminent. La reina fins i tot va dur a terme una vida independent del rei en aquell període. Les discòrdies matrimonials es van atribuir a la delicada situació de la corona espanyola en aquell moment, marcada pels escàndols de Juan Carlos, la seva abdicació, la implicació d'Iñaki Urdangarin en el cas Nóos amb el seu posterior empresonament, i la infanta Cristina enfrontant-se a càrrecs judicials, la qual cosa va resultar ser un deshonor per a la monarquia. La confiança del públic a la corona espanyola es va esvair, i s'especulava sobre la possibilitat d'un exili dels reis juntament amb les seves filles.

Felipe Letizia ni es miren GTRES
Felipe Letizia ni es miren GTRES

Davant d'aquest escenari, la reina es va proposar de distanciar-se dels Borbó i traçar un nou rumb per a la seva vida. Tanmateix, revelacions recents a través de declaracions de Jaime del Burgo i el llibre de Jaime Peñafiel suggereixen que hi podria haver més capítols no revelats en aquesta crisi matrimonial. Segons l'advocat, la reina hauria estat infidel al rei durant diversos anys amb ell, desencadenant una tempesta mediàtica que ha afectat negativament tant Letizia com Felipe, menyscabant la imatge d'ella i humiliant el monarca.

Felipe i Letizia farien vides separades com Juan Carlos i Sofia

El 2013, Letizia va contemplar seriosament l'opció del divorci i ho va comunicar a Felip VI. Tanmateix, els assessors del rei li van aconsellar no prendre aquest camí, argumentant que seria un escàndol. A més, Felipe estava genuïnament enamorat. La Casa Reial va recordar a la reina les capitulacions matrimonials firmades el dia del casament, destacant que en cas de divorci, Leonor i Sofia romandrien en Zarzuela, i ella només podria veure-les en dies acordats. Letizia, conscient del seu desig de no perdre les seves filles, va optar per donar una segona oportunitat a la relació i superar les diferències aparentment irreconciliables. No obstant això, la relació ja no és la mateixa que als seus començaments, amb Felipe sentint-se decebut per Letizia i molest que aquest escàndol surti a la llum una dècada després.

Felipe Letizia terra GTRES
Felipe Letizia terra GTRES

En un paral·lel amb la situació de Juan Carlos i Sofia, la Casa Reial no aconsella a Felipe i Letizia que es divorciïn, ja que seria un escàndol i un deshonor sense precedents en la monarquia. S'espera que la parella mantingui una imatge d'unitat en esdeveniments institucionals, encara que se'ls permet portar vides separades en privat, una cosa que ja practiquen en dormir en habitacions diferents i rarament ser vistos junts en situacions més íntimes, com sortides al cinema, l'òpera o sopars a la capital.