Sembla que a Espanya no passi el temps. O sembla que passa, però cap enrere, com els crancs. O com els feixistes. Ahir Pilar Rahola debutava a Instagram publicant un cartell amb la imatge de Franco al Valle de los Caídos, que "no se toca", segons resava el missatge:

 

España 1939? España 1975? España 1978? No. España 2018

Una publicación compartida por Pilar Rahola (@pilar_rahola) el

La Pilar es preguntava si érem al 2018 o en anys pretèrits com 1939, 1975 o 1978. La pregunta -i la imatge del dictador- es poden extrapolar a un altre fet. El Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, acaba de publicar, amb la signatura de l'ex ministre de Justícia, Rafael Catalá, el traspàs per herència del títol que tenia Carmen Franco Polo, filla única del dictador, a Carmen Martínez-Bordiú, la neta.

 

A post shared by Aston Martin (@astonmad79) on

La nietísima ja és oficial i legalment una noble d'Espanya, després de l'ordre per la que s'ordena expedir la "Real Carta de Sucesión en el título de duque de Franco, con Grandeza de España", tal i com va demanar fa mesos Martínez-Bordiú, immediatament després de la mort de la seva mare i després que la llei li atorgués aquesta possibilitat en detriment dels seus germans. 

boe carmen martinez bordiu

La resolució que signa Catalá -ratificada un dia abans que prosperés al Congrés la moció de censura al govern del PP- destaca que el canvi de titular per herència es fa en nom del Rei i previ "pagament de l'impost corresponent". Potser la concessió d'un títol nobiliari no comporta cap benefici. El que sí comporta és vergonya en el mateix títol concedit.

Izquierda Unida s'adreçarà a Felip VI per recordar-li que hi ha una cosa que es diu Llei de Memòria Històrica del 2007. Però això als borbons no els fa perdre la son.

franco i reis

TVE

Anem atorgant títols i càrrecs nobiliaris per molt que procedeixin del cognom d'un dictador que va arribar al poder amb un cop d'estat i un govern sagnants. Carmen Martínez-Bordiú serà, doncs, "Grande" d'un país on, per sort, encara queda gent que s'indigna amb "grandeses" com aquestes:

La xarxa es pregunta, amb raó, si ens imaginem que a Itàlia podria haver-hi un ducat de Mussolini o a Alemanya un ducat de Hitler. Però Spain is different. Vergonyosament diferent.