L'austeritat ha arribat a la Casa Reial britànica. El nou rei Carles III i la seva esposa Camilla Parker Bowles han decidit estrènyer-se el cinturó i retallar en despeses, guanyant-se el títol dels reis més gasius, encara que no es pot negar que tenen diners de sobres. Aquests ajustaments econòmics han afectat tota la institució, que anteriorment es va donar el luxe de celebrar la coronació del nou monarca amb una opulència sense límits.

Fa tan sols uns dies es van publicar els comptes de la Casa Reial corresponents a l'exercici 2022-2023, i els números no menteixen. Encara que la subvenció que reben de part de l'Estat s'ha mantingut estable en 99,8 milions d'euros, les despeses de la corona han augmentat un 5%, donant com a resultat una inversió de 124,5 milions d'euros. Aquesta diferència ha obligat els Windsor a utilitzar les seves pròpies reserves financeres, conegudes com el Privy Purse.

Una coronació que va deixar empremta a les arques reals

Ara bé, a què es deu aquesta despesa excessiva? Segons l'informe, es deu a les obres de renovació del Palau de Buckingham i als costos derivats del canvi de regnat. A més, s'han dut a terme esdeveniments que havien estat cancel·lats a causa de la pandèmia, com les "garden parties", on la Família Reial rep els seus súbdits als jardins palatins, i algunes visites d'Estat, com la realitzada per Carles i Camilla a Alemanya.

Però això no és tot, segons els comptes oficials de la Casa Reial britànica, les exèquies de la reina Isabel II van costar l'exorbitant suma de 186 milions d'euros, tots pagats pels contribuents britànics. La major part d'aquestes despeses es van destinar a la seguretat, amb un total de 85 milions d'euros destinats al desplegament de la Scotland Yard durant els 10 dies de dol nacional. A més, els britànics també financen les despeses de representació de la Casa Reial, el personal del Palau de Buckingham i el manteniment de les diferents residències reals. Tot això mentre els ciutadans comuns lluiten per arribar a fi de mes.

Mesures dràstiques per retallar despeses

Davant d'aquesta situació, Carles III ha decidit convertir-se en un autèntic rei estalviador, prenent mesures dràstiques per reduir despeses, com l'obertura al públic d'algunes residències reals, entre elles el famós castell de Balmoral, lloc on va morir Isabel II el mes de setembre passat. També ha reduït el nombre de servidors amb dret a residència als terrenys reals i ha deixat de subvencionar l'exresidència dels ducs de Sussex, Harry i Meghan, a Frogmore Cottage. De fet, l'estalvi arribarà fins i tot a la calefacció del Palau i la climatització de la piscina de Buckingham Palace.

Així que, encara que Carles III i Camilla Parker Bowles tenen diners de sobres, han pres mesures per reduir els costos i millorar l'eficiència. Veurem si aquestes retallades es tradueixen en una monarquia més responsable econòmicament o si només són un intent de netejar la imatge de la Casa Reial davant del poble britànic.