Els capítols matrimonials són un contracte per regular els aspectes econòmics i familiars d'un matrimoni, com quin règim econòmic matrimonial s'aplicaran: separació de béns, societat de guanys (els coneguts "gananciales"), o d'altres. Són una figura jurídica que ja preveu les condicions del divorci abans del casament. Acostumen a redactar-se quan hi ha molt patrimoni familiar o quan un dels cònjuges té molts més diners que l'altre. Per si un cas. El primer matrimoni d'Espanya és el de Felip i Letícia i quan es van comprometre no es va explicar que sota el conte de fades i princeses hi havia advocats de l'Estat. I a Letícia la van fer passar per l'adreçador: si es volia casar havia de firmar.

letizia armani pedida - efe

GTRES

Qui va revisar legalment aquell contracte va ser qui el treu a la llum: el cosí advocat de Letícia, David Rocasolano. El seu llibre Adiós Princesa és explícit en detalls: aquell contracte, que acostuma a tenir 2 folis, era un patracol de 50 pàgines. En cas de separació a Letícia què li queda? Una assignació econòmica mensual molt generosa, a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat, com a mare de la futura cap de l'Estat Elionor. Dues residències, una per l'estiu i l'altra per l'hivern, amb personal de servei i seguretat tot pagat. Però el cosí i advocat no ho veia clar: "Este documento no es ni siquiera legal". Per què? "Firmas que en caso de separación renuncias por completo a la custodia de tus hijos".

felip i filles efe

EFE

Zarzuela no consentiria que l'educació de la futura reina Elionor quedés en mans de la mare de la nena i Letícia no s'ho volia creure: si marxava perdia la custòdia. Una clàusula abusiva que el cosí li adverteix: "Lo que pone respecto a la custodia de menores no tiene validez. Eso tiene que dictaminarlo un juez. Yo que tú no lo firmaba". Cap jutge en cas de divorci reial decidirà en contra de l'Estat per satisfer Letícia. Però la futura reina es va aixecar irada i li va etzibar "Te crees que soy tonta...¡Aquí estamos a lo que estamos!", és a dir, aconseguir ser reina. I Letícia Ortiz Rocasolano ho tenia clar "Ellos te imponen que sea así, no hay otra manera de hacerlo. Esto no es un rollo de amor. ¿Entiendes?"

Letícia i Felip boda  Casareal

@CasaReal

En aquella tensa reunió de negocis hi va haver dues trucades de telèfon: una de Felip ho va acabar ràpid: "Las capitulaciones son innegociables, no se puede cambiar ni una coma". L'altra del cunyat de Letícia, Jaime del Burgo, aleshores marit de Telma. El fill d'un alt càrrec del PP va fer un comentari desafortunat: "Te tienen que tratar mejor que a Lady Di", és a dir, que la princesa divorciada havia de ser multimilionària i evitar acabar estampada contra un pont. No era res personal, només negocis. Què és el matrimoni dels reis: amor o feina? El cosí ho xifra així: 10% personal i 90% institucional. Lady Di segueix divorciada i morta.