Buckingham Palace té una àmplia història darrere. No només és el Palau i la Royal Family, la família reial més antiga del món, sinó que comprèn també el Castell de Windsor, Frogmore Cottage, el Royal Lodge i altres desenes d'habitatges reials que conformen el conglomerat de 'La Firma'. Concretament, ara ens dirigirem a un edifici contigu al castell de Windsor. I no és un edifici qualsevol, sinó una capella. La capella de Sant Jordi és ara el tema de controvèrsia, perquè allà hi ha enterrat un príncep que ara sona que es vol exhumar. Parlem del príncep Alemayehu. Us expliquem qui és...

Capella de San Jorge Wikipedia
Capella de Sant Jordi Wikipedia

Alemayehu fou un príncep etíop que va morir fa 144 anys amb tan sols 18 voltes al sol. Ho va fer al Regne Unit i a causa d'una pleuritis. Estava exiliat en territori anglès, on s'escapava del seu país i, per això, va ser enterrat amb honors a la capella de Sant Jordi. Ara, gairebé un segle i mig després, el país africà vol recuperar les restes mortals, ja que creuen que els pertanyen a ells. "Volem les seves restes mortals de tornada a Etiòpia perquè el Regne Unit no és el país on va néixer. No és el correcte que estigui enterrat allà", esmenta un dels seus descendents a la BBC.

Príncep Alemayehu Wikipedia
Príncep Alemayehu Wikipedia

Una petició que, de moment, sembla que no té bona acollida al si del Palau de Buckingham. Una exhumació és sempre complicada -preguntin-li sinó a Sánchez amb el cas de Franco o Primo de Rivera- i és per això que el Regne Unit no veu la idoneïtat de la proposta d'Etiòpia. "És molt improbable que se'l pugui exhumar sense pertorbar el lloc de descans d'un substancial número d'altres persones als voltants", repliquen des de Buckingham. S'acosta pollastre: conflicte internacional entre Anglaterra i Etiòpia?

Alemayehu Wikipedia
Alemayehu Wikipedia

La intrahistòria d'Alemayehu

Hi ha moltes teories sobre l'exili del príncep Alemayehu al Regne Unit. Des d'un possible segrest a una salvació per part de l'exèrcit britànic a causa de l'aterridora situació que es vivia amb capital a Adis Abeba. Però l'únic cert és que, per A o per B, Alemayehu va arribar acompanyat de la seva mare -l'emperadriu Truwork- a la costa del Regne Unit. Una llarga travessia amb vaixell que va tenir, després, a la Reina Victòria com a protagonista. La llavors manaia del país va protegir al xaval i li va inculcar una educació única, costejant-li així també els seus estudis. El dia del seu traspàs, Victòria va ser la primera en plorar la seva mort: "Molt afligida i commocionada en assabentar-me per un telegrama que el bon Alemayehu ha mort aquest matí. Què trist! Ha mort completament sol en un país estrany, sense familiars ni ningú proper a ell". Ja tarden a tornar-lo a Etiòpia, on mereix un últim homenatge.

Regna Victòria

Regna Victòria