A Espanya es produeixen dos fenòmens que no deixen de sorprendre'ns, tot i que siguin sabuts. Dues característiques de la societat espanyola, sovint amb inquietuds vassallesques rendint pleitesia a la mínima de canvi. Parlem de dos trets distintius relacionats a la presència dels Borbons a Zarzuela: un, la increïble capacitat dels palmeros de mirar cap a una altra banda, posar-se de perfil, quan algú de la família reial protagonitza algun escàndol, especialment econòmic. L'exemple més paradigmàtic és Joan Carles. Per molt que els hi prengui el pèl als espanyols, per molt que s'ompli les butxaques a mans plenes, a les espanyes tothom fa com si res, li perdonen tot, pobrecito Juancar, con lo que hizo por España en la transición i justificacions lamentables d'aquest estil. L'altre fet curiós és la certesa que Espanya és un país de llepes. Pilotes que van per la vida fent genuflexions i abaixant el cap al pas dels monarques i que estan encantats de la vida de fer-li saber a Felip i companyia la seva adoració.

reis

Felip i Letícia / Efe

Només cal repassar la llista de regals anuals que reben el rei i la seva família de mans d'associacions, organismes i altres països per tenir contents els Borbons. Gent perdent el nord, per no dir una altra cosa, per fer-li saber a sa majestat que si algun dia es queda sense roba, ells li poden atorgar un vestit de saliva. Tot sigui per poder seguir proclamant als quatre vents allò de V.E.R.D.E.. I quan arriba el seu aniversari, igual. Ensaïmades de metre de diàmetre, quadres esperpèntics, pongos militars, grotesques figuretes, llaüts, corbates, monedes, copes i un llarg etcètera. Per no parlar de les mostres indissimulades de fer-li la rosca al monarca per part de segons quins polítics llepes, especialment, dels que campen per Madrid. És el cas d'Isabel Díaz Ayuso.

felip diaz ayuso efe

Felip i Isabel Díaz Ayuso / Efe

La decisió que ara han pres a Madrid ha tornat a indignar més d'un, i amb raó. Perquè la Comunitat de Madrid ha encarregat que es faci un bust de bronze en homenatge al rei Felip. I quant costarà la broma? La modèlica xifra de 110.000 euros. Li han encarregat a l'artista Víctor Ochoa, autor de l'escultura que es va encarregar per homenatjar les víctimes de la covid després de l'esclat de la pandèmia. Una obra polèmica, perquè després es va saber que l'escultor l'havia començat temps enrera, abans de la pandèmia, per tant, de significat especial pel trist moment que vam viure, res de res. Ara, la Consejería de Presidencia, Justicia e Interior, ha considerat "adecuado adquirir un busto que reconozca la labor como Jefe del Estado".

regal truita felip

Felip Vi / Efe

Com serà la peça? "Única, fundida en bronce y patinada, aproximadamente del doble del tamaño natural, y que se entregará sobre un basamento de aproximadamente 110 centímetros de alto, con una placa conmemorativa incrustada y grabada". Una escultura que un cop entregada, la posaran a la Real Casa de Correos, y "debe ser realizada por un artista de reconocido prestigio que aporte al proyecto la calidad y significación que exige el mismo". D'aquesta manera, volen retre homenatge a Felip, vuit anys després de la seva proclamació, segons diuen, perquè "Se ha considerado adecuada la adquisición de un busto que reconozca la labor de S.M. Felipe VI como Jefe del Estado", a més d'ampliar patrimoni: "Una de las formas en que tradicionalmente se ha incrementado el patrimonio artístico de la Comunidad de Madrid, a la vez que se realizaba un reconocimiento institucional a personas que prestan sus servicios al Estado español, ha sido adquirir a artistas de reconocido prestigio retratos, esculturas y bustos"... Nova mostra grotesca de vassallisme que ha fet esclatar la xarxa:

Com diu un usuari, no hi ha cap bust de pedra que tingui la cara més dura que els Borbons... Bé, potser Ayuso els hi plantaria cara fermament...