La justícia acaba de dedicar-li una sonora galeta amb la mà oberta a RTVE i per extensió, a tots els monàrquics que des d'ahir a la tarda treuen foc pels queixals, igual com fa un any i mig, quan mirant un programa de la cadena pública espanyola es van escandalitzar. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid s'ha pronunciat sobre una polèmica imatge que es va fer molt famosa amb la princesa Elionor de protagonista i de retruc, el seu avi, el rei emèrit Joan Carles. Fa un any i mig que Televisió Espanyola es va veure enmig d'un sidral considerable per una decisió unilateral polèmica i arbitrària. Quina? Fer fora un guionista per haver gosat posar un rètol peculiar sota una imatge de la princesa Elionor. La filla de Felip i Letícia marxava a estudiar el batxillerat a l'internat de Gal·les. I al programa La hora de la 1 de Mónica López (que poc després es va acabar) van explicar-ho, però a l'hora de fer-ho, van sobreimpressionar en antena un rètol molt republicà. Comparaven la sortida d'Espanya d'Elionor, per estudiar, amb la fugida d'Espanya de Joan Carles, per defraudador, investigat per la Justícia i comissionista de milions en paradisos fiscals. Aquest era el genial missatge: "Leonor se va de España, como su abuelo".

leonor abuelo TVE
'La hora de la 1' / TVE

En veure-ho, histèria als passadissos de TVE i a Zarzuela. Tothom convulsionant, crítiques a RTVE per part de PP, Vox i Ciutadans i Rosa María Mateo emetent un comunicat demanant el cessament dels seus responsables i demanant perdó. Conclusió? Van fer fora el guionista català Bernat Barrachina, encarregat del controvertit rètol. "Han pedido dos cabezas y una de ellas es tuya. Estás despedido". Aquestes van ser les paraules que assegura va sentir el guionista l'últim dia que va treballar al programa. Només conèixer la decisió, Barrachina va tirar d'humor a xarxes socials: "Me han despedido, como al abuelo de Leonor", escrivia qui ara treballa al programa La Roca. Ara, però, un any i mig després, la justícia ha declarat nul l'acomiadament del guionista després del recurs interposat. "Declaramos nulo el despido de que fue objeto el actor el día 10 de febrero de 2021, condenando a RTVE a readmitirle de manera inmediata en calidad de trabajador indefinido no fijo; en las condiciones señaladas en el fundamento de derecho séptimo de estas resoluciones", diu el jutge. Segons la sentència, el tribunal considera que el rètol va ser una "apostilla claramente inapropiada e impertinente, que lejos de aportar algo a la noticia la enturbió y ensombreció", però considera que "no contenía ninguna expresión con un significado objetivamente injurioso o vejatorio hacía la Princesa, cuya honestidad no quedó realmente en entredicho".

289244675 175342534852763 2601671656815197885 n
Bernat Barrachina / @bernibarrachina

A més de la seva readmissió, la decisió del jutge obliga RTVE a abonar els salaris deixats de percebre des de la data del cessament i a una indemnització de 10.000 euros en concepte de danys morals. Teníem molta curiositat per saber què en diria Barrachina en saber la sentència. Quina seria la seva reacció. Hi havia expectació, perquè coneixent-lo, tothom podria esperar que alguna en diria. I no ha defraudat. Quines han estat les seves paraules valorant que RTVE l'ha de readmetre, que s'ha declarat nul el seu acomiadament i que el rètol, evidentment, no era per fer fora ningú? A l'alçada de les expectatives: "La justicia me protege, como al abuelo de Leonor"... 

Sensacional. Segur que al programa de Núria Roca en deixa caure alguna altra. A Zarzuela tremolen. Estarem atents.