Com totes les famílies, per aquestes dates, la família Grimaldi es reuneix al Palau de Mònaco per al seu tradicional sopar de Nit de Nadal. Albert de Mònaco mai no ha canviat el menú des de fa anys, és un encert i tots els presents ja l'esperen amb els braços oberts. Al menú hi ha productes típics de la gastronomia local amb un important segell d'identitat mediterrània.
Un dels grans protagonistes d'aquest sopar és el bacallà a la monegasca. Un plat molt típic de la gastronomia local elaborat a partir de bacallà en salazón que es dessala prèviament amb molta cura abans de cuinar-se. El peix va acompanyat d'una base cremosa de ceba, all i nata. Es converteix en un guisat de textura suau i reconfortant al qual solen acompanyar unes verdures. És una de les receptes més representatives del principat i, a més, la preferida de la princesa Charlène.
L’entrant d’aquest sopar també és un dels més emblemàtics. Es tracta del ‘barbagiun’. Una empanada que sol farcir-se de carabassa i espinacs i es completa amb arròs, formatge i porro. És una recepta que sempre triomfa en els sopars familiars. A taula tampoc hi falten altres plats típics com el gall dindi amb castanyes o el xai de la Provença preparat en croûte.
Al costat del sopar se serveix una varietat de pa denominada ‘les fougasses’, uns pans plans, grans i cruixents, aromatitzats amb rom i aigua de tarongina i empolvorats amb anís ensucrat. Al costat d'elles apareix l'anomenat pa nadalenc, un pa rodó decorat amb nous i petites branques d'olivera disposades en forma de creu. És el més tradicional del Principat.
Les postres són la cirereta d'un pastís, sempre influenciades per la Provença. Són 13 postres totalment diferents, en representació de Crist i els dotze apòstols en l'Últim Sopar. No tots els comensals es mengen les 13 postres, sinó que es posen sobre la taula i es reparteixen entre els presents. Per completar tampoc hi poden faltar els torrons, les fruites confitades i dàtils. Així com els 'mediants', elaborats amb una barreja de fruits secs i fruites deshidratades com ametlles, avellanes, figues, raïms, pomes, peres o prunes seques.
Christian García és l'encarregat de dissenyar tots els plats
Darrere de totes aquestes receptes hi ha el xef Christian García, l'encarregat de tots els àpats al Principat des del 1987. Més de tres dècades al servei de la família Grimaldi. Cada dia dissenya diverses opcions de primer plat, segon plat i postres, i és Albert qui tria.
