Una de cada dues peres que es produeixen a Espanya procedeix de Lleida. Així, doncs, parlar de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida és parlar de la pera conreada en una de les regions productores més importants d’Europa.

La DOP Pera de Lleida

DOP Pera de Lleida

El projecte de la DOP Pera de Lleida aplega 480 productors que conreen unes 1.032 hectàrees de perers. La zona de producció té com a eix vertebral el reg del pla de Lleida, un territori que es conforma pel municipi de Lleida i d’altres localitats de les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues.

Un clima idoni

El clima de Lleida es caracteritza per uns hiverns molt freds i boires persistents però alhora per unes elevades temperatures a l’estiu, una alta insolació i una baixa precipitació. Gràcies a les temperatures fredes a l’hivern els arbres poden fer un descans per encarar amb força la primavera.

Totes aquestes condicions contribueixen a la producció d’una pera d’elevada qualitat que es diferencia de la d’altres zones productores d’Europa tant pels seus elevats nivells de sucres, sabors i aromes com pel seu aspecte exterior.

La diferencia està en el gust

La Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida disposa del reconeixement oficial per part de la Comissió Europea a la qualitat diferenciada de les seves varietats de pera Blanquilla, pera Llimonera i pera Conference:

  • Llimonera: Una varietat amb personalitat. La seva pell és llisa, fina i d’un color verd que vira cap a groguenc en madurar, similar a l’aspecte d’una llimona. És de sabor dolç i granulosa al paladar.

Llimonera

DOP Pera de Lleida

  • Blanquilla: És la varietat més sucosa. La pell és d’un color verd que evoluciona cap a verd-grisenc quan madura, i és llisa i fina. La seva carn és blanca i carnosa, molt dolça, granulosa al centre, molt sucosa, fundent i refrescant.

Blanquilla

DOP Pera de Lleida

  • Conference: És la varietat més cruixent. La seva pell és gruixuda, de color verd a verd-groguenc, i presenta taques en funció de les condicions climatològiques. La seva carn és de color blanc-groguenc, molt fina, sucosa i dolça, amb un regust àcid. És una tipologia molt valorada en pastisseria.

Conference

DOP Pera de Lleida

Totes aquestes característiques estan controlades pel Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, que a través de les especificacions del Reglament i del Manual de Qualitat, fa que aquest producte mantingui la seva qualitat.

 

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya